Blog de reporter

Bibliotecă Naţională, caut casă!

Posted in munca mea by gradinaru on februarie 5, 2009


Aşa se numeşte următorul reportaj/documentar. E dureros ce se întâmplă cu Biblioteca Naţională a României. A evacuat-o toată lumea de peste tot, evident, inclusiv din centrul Bucureştiului. Sediul de mai sus de Unirii e abandonat de 19 ani. În fişa postului, bibliotecarii au inclusă şi obligaţia de a împrăştia otravă pentru şobolanii care muşcă greţos din manuscrise de patrimoniu.
Ştiu că nu mai daţi pe la biblioteci, dar poate încă vă mai plac filmele. Reconosc, „Bibliotecă Naţională, caut casă!” e un film care arată orori şi erori imense.
Ştiţi ce se spune: „nimic nu e întâmplător…” Secvenţe din filmul horror „Mirrors”, multe, s-au filmat în România, în epava numită Biblioteca Naţională.
Ştiu că nu sunt bani, dar vă rog, domnule ministru Theodor Paleologu: poate măcar dumneavoastră găsiţi o soluţie bugetară să cumpăraţi o duzină de capcane pentru şobolanii cu două sau cu patru picioare care rod la tezaurul României. Săracia şi criza, dacă o să dureze ele, s-ar putea să-i întoarcă măcar pe unii în bibliotecă. Măcar cât să uite de cele rele, până ce se vor spăla.
Care bibliotecă? Vedeţi, în această duminică, sper, sau în următoarele (nici eu nu ştiu exact, scuze pentru asta) la Reporter Special, pe Antena 3.
Imagine: Octavian Dimitriu şi Liviu Dochiţa, montaj Cristi Dimitriu si George Hohoiu

15 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Biblioteca Națională, caut casă! « said, on februarie 6, 2009 at 4:08 pm

    […] Națională, caut casă! Posted on februarie 6, 2009 de Claudia S. Pe un Blog de reporter Gradinaru anunță că în această duminică (sau în următoarea – nu e sigur) pe Antena 3 la […]

  2. Claudia S. said, on februarie 6, 2009 at 4:11 pm

    Buna ziua,
    cateva intrebari daca nu va e cu suparare. Cand o sa stiti sigur ziua si ora la care va fi difuzat filmul si care sunt sansele ca macar parte din film sa fie postat pe youtube?

    Multumesc.

  3. gradinaru said, on februarie 6, 2009 at 10:32 pm

    In principiu, documentarul va fi difuzat duminica, 8 februarie, ora 22.05, dar exista posibilitatea unei amanari, daca programul va fi modificat. In acest caz, materialul va fi reprogramat pentru duminica viitoare. Multumesc pentru interes.

  4. ela said, on februarie 9, 2009 at 5:07 pm

    Vroiam sa va felicit pentru reportajul realizat. Mi-a placut foarte mult, cu toate acestea am ramas cu un gust amar. Este strigator la cer! In perioada studentiei (si nu numai), cand ai nevoie de carti si de cele mai multe ori nu le gasesti la alte Biblioteci, sa vad aseara munti de carti arse, nu stiu cum sa va spun mi se rupe sufletul pur si simplu… Si ca sa mai aud si declaratia fostului Ministru al Culturii…”dumnealui a intocmit caietele de sarcini” Pacat ca nimeni nu indeplineste sarcinile…Sper ca cineva sa se ingrijeasca de aceste proiect, consider ca BNR este cartea noastra de vizita, din pacate numai persoanele din exteriorul MCC o vad ca atare.

  5. vioviod said, on februarie 9, 2009 at 9:44 pm

    E trist ca se intampla asta. E trist ca noi suntem contemporani cu toate grozaviile televizate sau nu.
    E trist ca si copiii nostri (cine-i are) sunt spectatorii tristi ai unei astfel de fapte!

  6. gradinaru said, on februarie 9, 2009 at 11:27 pm

    Multumesc pentru comentarii. Documentarul ar trebui sa fie difuzat in reluare duminica, de la ora 14.05. Pana atunci, il puteti vedea pe siteul Antena 3, http://www.antena3.ro/inregistrari/reporter special/08.02.2009.
    A reactionat si Ministerul Culturii. Mi-au spus ca vor sa mearga si ei sa vada pe viu ce au vazut in documentar. Parerea mea: ar fi trebuit sa stie deja.

  7. Claudia S. said, on februarie 10, 2009 at 6:59 am

    Felicitari pentru reportaj. Multumim ca ati vorbit si de munca bibliotecarilor.

  8. ela said, on februarie 10, 2009 at 2:23 pm

    Ma bucur sa aflu ca ati primit feedback si din partea MCC. Ieri intentionam sa postez pe blog-ul domnului Ministru link-ul de pe site-ul Antenei 3. Cu toate acestea, traim in perioada in care reactiile nu ne mai ajuta cu absolut nimic…faptele sunt mult mai importante…Multa bafta in continuare.

  9. Claudia S. said, on februarie 14, 2009 at 7:01 pm

    In caz in care nu stiati a fost inceputa o petitie:
    Biblioteca Nationala a Romaniei cauta casa. Semnati si dati mai departe.

  10. stoicana cristian said, on septembrie 2, 2009 at 6:01 pm

    sunt un bibliotecar din Biblioteca Nationala si lucrez pe santierul bibliotecii .sunt un muncitor care lucrez la biblioteca santierului in program de santier platit de la buget . sunt bibliotecar si muncitor si santierist si supraveghetor si gestionar si predator si mai stiu eu ce sunt si ce mai vine maine. nu stiu ce o sa fac dar fac ceea ce stiu si ceea ce urasc .stiu ce fac si fac si tac si fac ceea ce urasc . de ce atata graba. doar sunt un santier care lucrez intr o biblioteca ca un bibliotecar platit de la buget ,uite ma asez pe o piatra si tac…

    • Claudia S. said, on septembrie 2, 2009 at 6:11 pm

      Nu e usor. Bibliotecarii mai tot timpul sunt considerati buni la toate…Cred ca putem sa va intelegem foarte bine desi nu am lucrat pe santier(inca). Pentru biblotecarii care cauta intelegere si ajutor din partea colegilor sa nu uitati ca aveti oricand la dispozitie http://www.prolibro.wordpress.com.

  11. stoicana cristian said, on septembrie 2, 2009 at 7:28 pm

    pentru Claudia S. nu caut nici intelegere ,nici ajutor din partea nimanui si nici sa adun cuvinte ca n adevarul lor sa crezi , ci doar am sa rog sa citesti printre cuvinte sensul este de fapt o intrebare :de ce atata graba? si in folosul cui de fapt? .si atatea intrebari fara raspuns si tot atatea raspunsuri fara intrebare , ce nu vreau sa le pun si nici n am sa raspund, din atatea cuvinte care exista am sa tac , dar si tacerea este un raspuns…

  12. Claudia S. said, on septembrie 2, 2009 at 7:35 pm

    Pentru ca timpul nu mai are rabdare…uneori nici ca sa ne lase sa citim printre cuvinte sau taceri intrebari la care nu vrem sa raspundem.

  13. Dupa 20 de ani « Frauda Imobiliara said, on octombrie 18, 2009 at 6:53 pm

    […] un imens santier de constructii. Pe un indicator ce pare nou e consemnat: Santier in lucru, Biblioteca Nationala Romaniei, data inceperii lucrarilor 18.03.2009, durata lucrarilor 30 de luni. Nu vad vreun muncitor si nici […]

  14. George said, on ianuarie 14, 2010 at 6:00 pm

    Cred ca e nevoie de reluarea temei BN si in acest an, din moment ce ‘domnul’ Prigoana vrea sa lase Biblioteca Nationala fara casa. Sau poate ar trebui sa punem cartile la tomberon?

    Sper sa fie destule voci care sa arate ca pana si ideea este inacceptabila. Eu unul nu mai inghit asemenea cantitati de tupeu.


Comentarii