Blog de reporter

Scrisoare către ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu,

Posted in România by gradinaru on aprilie 8, 2016

Destinatari pot fi, în măsura în care sunt interesați de rezolvarea unei crize de imagine pentru România, și premierul Dacian Cioloș și președintele Klaus Iohannis.

Așadar, domnule ministru al Culturii, vă scriu această scrisoare plecând de la faptul că, după cum ați recunoscut într-o scrisoare de mulțumire adresata lui Johan Kobborg, în luna ianuarie, după ce ați asistat la unul dintre specatacolele Operei Naționale, considerați că Johan Kobborg a făcut aici, în România, o muncă extraordinară în calitate de director artistic. Presupun că dumneavostră îi recunoașteți funcția, altfel nu i-ați fi scris lui.
mesaj de la ministru
Așadar, l-ați numit în urmă cu doar câteva zile director interimar al Operei Naționale pe Tiberiu Soare, dirijor român.
Presupun că atunci când l-ați numit, ați discutat cu dumnealui situația Operei Naționale și ce are de gând să facă chiar din prima zi. Altfel, nu l-ați fi numit. Sau?
Ei, marți, în prima zi la Operă, domnul Soare i-a convocat pe balerini și i-a anunțat că a luat o decizie care face înconjurul lumii de câteva zile, revista Dance Europe, una din publicațiile de prestigiu în domeniu, calificând-o ca fiind scandaloasă.
(”Cu o completă și șocantă lipsă de respect pentru reputația internațională a lui Kobborg de prim balerin, coregraf și director, Opera Națională București l-a pus pe Kobborg pe lista celor care compun corpul de balet. Un asemenea tratament lipsit de respect pentru o persoană care a crescut valoarea și recunoașterea companiei este scandalos”.)
Untitled
Ce a făcut domnul Soare de fapt?
A pus lucrurile în ordine, spune dumnealui. Adică l-a umilit și îndepărtat pe Johan Kobborg. I-a spus că funcția de director artistic al Baletului, pe care Johan Kobborg a îndeplinit-o până acum de fapt, nu ar exista. Ca atare, i-a șters numele de pe site și l-a mutat la rubrica și alții.
Știrea a ajuns și la urechile mele și într-un târziu, după ce și presa străină a scris despre anunțul retragerii Alinei Cojocaru din România, și la urechile altor colegi.
La insistențele unei colege, ați declarat pentru news.ro, că vă implicați și că i-ați chemat pe Johan Kobborg și pe Tiberiu Soare la discuții. Ați spus că Johan Kobborg nu v-a răspuns. Simplu. Gata, v-ați scos, nu?
În rest, nu răspundeți la telefon, nu mergeți la Operă să discutați cu zecile de balerini străini veniți la București acum doi ani pentru Johan Kobborg, și care de marți, șocați de atâta lipsă de respect și recunoștință, nu mai repetă și vor să plece din România după ce au adus atâta succes și bani Operei Naționale (De când Johan Kobborg coordonează artistic această instituție, Opera și-a triplat încasările, ajungând la 600 de mii de euro, iar biletele se vând cu luni înainte de premiere).
De ce nu ieșiți public acum, dacă nu cumva e prea târziu, dumneavoastră personal sau domnul Tiberiu Soare, să vă cereți scuze pentru gafa uriașă și să le mulțumiți unor oameni precum Alina Cojocaru, Johan Kobborg, Dawid Trzensimiech, Marina Minoiu? Ei și colegii lor au fost umiliți crunt fiind luați peste picior că la Opera Națională a României vorbesc în limba engleză! (Domnul Soare neagă că le-ar fi cerut să vorbească în română, dar spune că altcineva ,,pe care l-am pus la punct imediat,, a făcut-o. Nu-și amintește însă cine.
Al cărei țări sunteți ministru domnule Vlad Alexandrescu?
Al Rusiei cumva?
Sau mai bine, de ce nu-l retrageți urgent pe domnul Soare și-l numiți pe domnul Johan Kobborg maneger al Operei dacă tot susțineți că îl apreciați atât de mult?
Johan Kobborg poate nici n-ar accepta, dar dumneavoastră ați spăla rușinea României.
Aveți curajul să riscați domnule ministru?
Acești artiști mondiali despre care New York Times și alte publicații străine au scris cum dumneavoastră n-ați fi reușit să le convingeți nici dacă dublați bugetul Operei (fie vorba între noi, în acest an, bugetul s-a redus la jumătate), vor pleca din România.

Vor străluci pe alte scene.

invitatie Australia

Noi vom rămâne aici. Dumneavostră și domnul Soare, fericiți c-ați scăpat de oameni ca Dawid Trzensimiech și Marina Minoiu, Alina Cojocaru și Johan Kobborg. Pe primii doi, fără să le pomeniți numele, dar care au spus la Europa FM și ANTENA 1 că se face o uriașă nedreptate, Tiberiu Soare i-a numit la news.ro, niște ,,dependenţi ca experienţă artistică de prezenţa domnului Johan Kobborg,, și ,,indivizi foarte vocali, dar lipsiţi de orice reprezentativitate,, care ,legal ,, nu sunt îndreptăţiţi să vorbească în numele colectivului Operei Naţionale Bucureşti”.
Ce le veți face domnule Soare? Îi veți da în judecată? Veți trimite citații la Balșoi și Metropolitan Opera House? Le veți cere organelor să-i aducă la audieri pentru defăimarea instituției?
Dacă veți face asta, va trebui să angajați traducători care să scrie citațiile pentru că știți deja, acești balerini nu vorbesc limba română, ci engleză, japoneză, franceză, chineză și alte limbi. Și mai presus de toate vorbesc și trăiesc pentru balet.
Dacă domnul Soare ar fi fost de bună credință, interesat de valoarea Operei Naționale, ar fi discutat mai întâi cu domnul Kobborg, înainte să-i scoateți numele de pe site. De asta nu putea dormi noaptea? De două cuvinte care apar pe site.
Ok, postul de director artistic nu există. Ok, Johan Kobborg era angajat ca balerin și ca prestator de servicii. Se putea discuta mai întâi cu juriștii, cu oricine altcineva astfel încât să nu se ajungă aici, la o criză care afectează spectatorii și imaginea României. Ați dat cu bâta, după care spuneți că dumneavoastră nu faceți decât să respectați legea românească.

Johan Kobborg nu stă aici pentru funcții. A spus-o foarte bine că viața nu este despre hârtii, ci despre adevăr.,,
mesaj JK
Și nici pentru bani. Era plătit cu mult sub ceea ce ar fi putut obține în orice clipă afară. În străinătate, un director artistic (acolo există această funcție) este plătit cu cel puțin 10 mii de euro pe lună și cu toate costurile de trai asigurate de companie.
A stat însă după cum el însuși scrie, pentru că ,, m-am îndrăgostit de acest loc,, , ,,iar Opera Națională București ,,a avut un început minunat. ONB a fost unică. Un caz curios de libertate artistică, nealterată de forţe din exterior.(…) Indiferent de ce spun hârtiile, am avut responsabilitatea a tot ceea ce a fost pe scenă”.
Fostul director, Răzvan Dincă, judecat acum pentru posibile ilegalități comise ca manager al Operei, nu l-a pus director în acte pe Johan Kobborg, pentru că la noi fiecare funcție publică se obține prin concurs. (Sâc!) Iar ca să dea concurs, oamenii trebuie să aibă studii recunoscute de Ministerul Educației.
Dar Johan Kobborg a făcut studiile de balet în Danemarca. Ghinion! Balerinii oricum dansează de mici, nu fac facultăți, nu au timp de așa ceva.
Fosta conducere a cerut de nenumarate ori Ministerului Culturii să aprobe o derogare, legală de altfel, pentru Johan Kobborg. Degeaba!
Balșoi Theatre nu i-a cerut patalamaua când l-a invitat să-i încânte pe ruși. Și nici Opera Națională din Australia și nici Baletul Regal din Marea Britanie.
Răzvan Dincă a greșit de la început lăsându-l fără patalama legală pe Johan Kobborg. I-a spus că e director artistic, pentru că asta este funcția peste tot în lume celor care coordonează Baletul. Iar Johan Kobborg a acceptat, habar nu avea săracul în ce-l vor băga birocrații români.
A zis că, venind în țara Alinei Cojocaru, careia celebra artistă nu-i datorează nimic, nici măcar decorația pentru înalte merite oferită de Ion Iliescu, treaba lui e să construiască și atât. Și a făcut-o atât de bine!
Știți cum e asta?
E ca și cum Kevin Spacey ar fi invitat să revoluționeze Facultatea de Film, iar un politruc român îi spune: ,,Domnule dragă, oi fi tu vedetă la Hollywood, dar trebuie să treci mai întâi pe la domnul ministru Adrian Curaj. Nu durează mult, în trei sau patru ani, îți echivalezi studiile în România, dacă ai noroc să nu te împiedici prea mult de birocrație. Și dacă te pui bine cu cineva de la partid!,,
Pentru ce pățiți în România, eu, un biet spectator la ,,Traviata,, , ,,La la fille mall garde,, și ,, Tango. Radio and Juliet,, îmi cer scuze domnă Alina Cojocaru și domnule Johan Kobborg!
Și vă mulțumesc!
Pentru cei care nu stiu cine sunt Alina Cojocaru și Johan Kobborg vă invit să ascultați următoarele interviuri.
http://www.europafm.ro/interviu-cu-alina-cojocaru-una-dintre-cele-mai-cunoscute-balerine-din-lume-audio/

http://www.europafm.ro/vedete-mondiale-si-investitii-de-10-milioane-de-euro-la-opera-nationala/

Update ora 14.30 Balerinii Operei se solidarizează cu Johan Kobborg și anunță că nu vor mai dansa in spectacolul Manon, care avea două reprezentații mâine și duminică.

 

scrisoare de la balerini

2 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Carmen said, on aprilie 8, 2016 at 5:56 pm

    Un text obraznic, partinitor, manipulator si care exprima punctul de vedere al unui singur spectator, fundamentat pe gusturile lui artistice blocate undeva in logica unui romantism intirziat. Scrisoarea scirsa in numele dansatorilor ONB, atita timp cit nu e semnata de toti dansatorii ONB este o alta forma indecenta de manipulare.

  2. Monica said, on aprilie 19, 2016 at 10:45 am

    Câtă incoerență! Ca să nu mai vorbesc de redactare – lipsa virgulelor, ghilimelele aiurea… Sunteți JURNALISTĂ și vorbiți/scrieți o astfel de limbă română?


Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: