Blog de reporter

Președintele Klaus Iohannis, slab și la Economie

Posted in munca mea by gradinaru on martie 29, 2016

O constantă negativă a vizitelor prezidențiale în mandatul lui Klaus Iohannis este neparticiparea oamenilor de afaceri la întâlnirile președintelui cu marii lideri ai lumii. Până acum, președintele Klaus Iohannis, însoțit de soție, a fost în multe capitale: Paris, Berlin, Tel Aviv, Ankara sunt numai câteva dintre ele. Anul trecut, surse diplomatice spuneau că, la Paris, autoritățile franceze i-au propus președintelui nostru o întâlnire cu investitorii din Hexagon, însă Klaus Iohannis ar fi refuzat, spre stupoarea gazdelor.
Este o premieră tristă. De la Ion Iliescu, care întotdeauna mergea afară însoțit de un grup mare de oameni de afaceri, uneori înclusiv de teroristul Omar Hayssam, la Traian Băsescu, atent la economie, am ajuns astăzi ca președintele să nu mai ia pe nimeni în deplasările oficiale.
Iar asta duce odată în plus (comunicarea tot jalnică a rămas) la subțierea ideii de vizită de stat. Refuzul de a susține economia națională prin promovarea produselor și facilitarea încheierii de contracte devin alte pietre de moară la credibilitatea și putința de a fi președinte ale lui Klaus Iohannis.
Ultima vizită, la Istanbul și Ankara, spune multe, iar cifrele sunt grăitoare.

²

La Istanbul, capitala economică a Turciei, președintele s-a întâlnit în prima zi a vizitei doar cu o mână de români, iar în a doua, tot la Istanbul, a vizitat biserica românească și moscheea Albastră. (Biserica ortodoxă e de fapt o donație din partea Greciei și în urmă cu doar câțiva ani a fost renovată din banii donați de Mircea Lucescu. E situată într-un loc ferit, e micuță și arată ca un mic lăcaș de cartier. Asta apropo de moscheea de la București pe care Turcia o cere și o va finanța.)

dav

 

dav
Tot în a doua zi, delegația (din care a lipsit pentru prima dată șeful Administrației Prezidențiale, Dan Mihalache) a aterizat la Ankara.
Președintel a depus o jerbă la monumentul lui Mustafa Kemal Atatürk și s-a întâlnit cu președintele Recep Tayyip Erdogan.
Din declarațiile celor doi, informații noi a adus doar liderul turc care înainte de a fi întrebat, a spus că Turcia vrea să dezvolte moscheea de la București.
A mai fost nevoie de încă o zi pentru ca președintele nostru să discute și cu premierul Turciei. Nu au mai fost declarații de presă, iar cum Administrația Prezidențială a dat un comunicat lipsit de orice informație clară, nu am aflat nici dacă România se va baza pe Turcia în vederea consolidării apărării Mării Negre, nici dacă producătorii turci de armament vor veni să lucreze aici, nici cum s-ar putea ajunge așa cum au declarat cei doi președinți, la schimburi comerciale duble față de acum, adică la 10 miliarde de dolari.
Anul trecut, Recep Tayyip Erdogan a venit în România însoțit de zeci de oameni de afaceri. La București, s-a organizat atunci un forum de afaceri româno-turc. Efectul? Exporturile Turciei în România au crescut cu aproape un miliard de euro, mai ales vegetale și textile. Erdogan a declarat că, în România, sunt acum peste 10 mii de firme turcești, iar capitalul disponibil pentru investiții la noi este de 6 miliarde de dolari.
În România, există acum o asociație a oamenilor de afaceri turci.
De partea cealaltă a Mării Negre, efectul e invers.
Exporturile României au scăzut cu câteva sute de milioane de euro, mai ales după ce anul trecut, Turcia a blocat importurile de tablă laminată din România, acuzându-ne pe noi de practicarea dumpingului.
Investigația din Turcia finalizată în luna februarie, a arătat că nu a fost așa, pur și simplu la Galați se produce tablă mai ieftină, dar pierderea de 300 de milioane de euro a fost și a României.
Cu un avion pe jumătate gol, cu sfătuitori puțini și în permanență retrași, fără purtător de cuvânt de care șeful administrației prezidențiale, mai nou absent, nu vrea să se împiedice, Klaus Iohannis merge în vizite de stat degeaba.
Efectele economice sunt nule, cele politice nu sunt clare. Asta mai ales din cauza discursului ambiguu al președintelui. Când pleacă la Bruxelles spune că România nu va accepta relocarea obligatorie a refugiaților din Turcia, când merge la Ankara spune că Turcia trebuie ajutată.

La întrebarea ,,Care sunt probabilitățile ca Marea Neagră și România să devină rută alternativă pentru fluxul migrator (n.m comasat, acum, în Turcia sunt 2,7 milioane de sirieni care stau în tabere sau au fost lăsați să se împrăștie și să muncească înclusiv în Ankara și Istanbul) dacă România și alte țări membre ale UE vor refuza din nou să preia refugiați, Klaus Iohannis mi-a răspuns: ,, Nu cred într-o astfel de rută. Marea Neagră nu poate fi abordată pe bărci mici, nu poate fi traversată decât cu ambarcaţiuni serioase, or acestea vor fi imediat văzute”.
Chiar așa? Văzute de cine? De Turcia, din care de un an pleacă libere mii de bărci către Grecia încărcate cu sirieni și veste care-i trag la fund?

Œ

Œ

La aceeași întrebare, Recep Tayyp Erdogan a răspuns viclean, așa cum joacă de altfel cu întreaga Uniune Europeană în care vrea să bage țara sa.
,,Turcia a adoptat măsuri stricte pentru a preveni fluxul de migranție către UE. În special după 18 martie, controalele au fost intensificate, nu se permite refugiaților să treacă dincolo. Vom fi mai stricți în perioada următoare. Trebuie să soluționăm această problemă a migrației ilegale în solidaritate cu România și Grecia.,,
Cu alte cuvinte, depinde inclusiv de România și de Grecia, ce curs va lua fluxul.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: