Blog de reporter

(Ne)siguranţa naţională

Posted in Uncategorized by gradinaru on ianuarie 30, 2009

De asta se ocupă puzderie de instituţii, după lege. Armată, servicii secrete, CSAT dar şi guvern, plin alocarea de fonduri suficiente sau insuficiente. După dispariţia a zeci de mitraliere dintr-un depozit al armatei, imi aduc brusc aminte de câteva ştiri pe care le-am făcut cu mare apăsare acum câţiva ani şi care relatau disperarea Internelor, de fapt a Jandarmeriei, care nu reauşea sa-şi primească banii de la alte instituţii ale statului pentru paza executată la obiective strategice (poduri peste Dunăre, termo şi hidrocentrale, baraje, etc.) Asta se întâmpla în vremea Guvernului Năstase. Atunci, conflictul s-a rezolvat aşa: decât să se înţeleagă la bani de pază între ele, ministerele, miniştrii de fapt, au decis că mai bine Jandarmeria nu mai păzeşte nimic. Ţin minte şi acum că-i întrebam ba pe generalul Cearapin, ba pe Ioan Rus: „domnilor, da acolo în Guvern, nu puteţi să avertizaţi că e periculos?” . „Ba da, dar….” venea şi răspunsul.
Şi aşa a rămas. Instituţii care, Doamne fereşte, atacate, ar duce la dezastre.
Şi-mi mai aduc aminte de documentarul Eroi de România, pe care l-aţi văzut anul trecut, la Reporter Special.
Daniel Porumb, un tânâr de 22 de ani, răpus la pat pe viaţă, de un tab stricat, în Irak, graţie inconştienţei mai marilor Armatei, nu poate beneficia nici acum de pensie militară, deşi el a plecat în teatru ca MILITAR! Vina lui?
Era angajat pe bază de contract!!!! Daniel Porumb suferă cumplit şi acum pe un pat de reanimare la Spitalul Militar. Ca angajat, pe bază de contract cu Armata, avea un salariu de 200 de euro. Şi te-ai mai mira dacă ai auzi că santinelele de la Ciorogârla au dormit în post?
Şi tot plecând de la situaţia armelor furate, ieşind astăzi din Bucureşti, am văzut în faţa mea pe şosea, poliţie. Multă! Credeam că opresc pe toată lumea. Dar nu. Opreau câte o maşină, iar în timp ce o verificau, alte zece maşini treceau liniştite pe lângă. Spre Bulgaria.
Încep să cred că alunecăm pe o pantă periculoasă.

Un răspuns

Subscribe to comments with RSS.

 1. Aya said, on februarie 3, 2009 at 12:06 pm

  BUGETUL ESTE “BOGAT”: DE CE MINTE BOC?

  Am niste informatii de-a dreptul socante legate de buget.

  In “visterie” exista bani cu mult mai multi decat incearca penibilul Boc sa transmita.
  Altfel spus, exista bani nu doar pentru salarii (nu ma refer atat la respectarea promisiunilor electorale- am firestile rezerve fata de ele- cat la aplicarea legilor votate de Parlament anul trecut) dar si pentru investitii, si pentru agricultura, si pentru invatamant si pentru sustinerea cel putin “decenta” a Romaniei in conditiile unei cresteri de aproximativ 3,5% (nu 2%, cum s-a anuntat) si pentru multe altele.

  Cand afirm ca bugetul este “bogat”, am in vedere toate celelalte elemente care se iau in calcul (deficit de cont curent, etc). Nimic nu arata ca Romania ar fi in criza – dimpotriva- dar ca ar exista riscul sa intre in criza DACA NU SE FOLOSESC BANII EXISTENTI SI S-AR APLICA ASA-ZISUL “BUGET DE CRIZA”.

  Socul cel mare vine din incapatanarea lui Boc (din punctul meu de vedere, este clar ca asculta de ordine) de a lansa false semnale (altceva nu poate face) legate de “problematica financiara”, care nu exista.
  Tot ce mai poate este sa incerce instalarea haosului inainte de a veni cu proiectul de buget (unde va trebui sa spuna adevarul, neputand “ascunde” banii caci liberalii stiu bine ce au lasat in urma si ar reactiona; nu pare “ciudata” tacerea lor?; asteapta, la panda, sa minta Boc CU ACTE).

  Ceea ce am spus explica PARTIAL demisia lui Dragnea de la MAI (din ratiuni perverse, care nu mai au nevoie de detaliere, Boc refuza sa dea Armatei si Internelor sumele necesare- la fel, agriculturii- ceea ce e oribil).
  Asta explica si tacerea cel putin suspecta asupra proiectului de buget, si batalia surda, din interiorul guvernului, pentru bani (care exista, fara probleme).

  P.S.
  Despre Serghei Gorbunov si “cestiuni arzatoare”- in curand.
  Deocamdata, doar atat:
  Chiar nu e clar cine este acest om si ce greseala au comis cei care l-au implicat in “cazul Brasov”? (un al doilea motiv- mai sunt!- pentru demisia lui Dragnea, care a inteles ce tip de “pericole pasc” prin preajma, preferand sa se intoarca, pe ultimii metri, la CJ).

  Mutatis- mutandis, mai tine cineva minte imensa gafa comisa, cu niste ani in urma, cand a fost anchetat un “traficant de droguri”- in felul acesta “dandu-se la iveala” o identitate care trebuia sa ramana, aparent, legata de zona infractionalitatii?

  Intr-o ordine conexa de idei: nu se uita nimeni cu atentie la imaginile transmise, CU INSISTENTA, pe Antena 3, legate de cele doua arestari ale lui Gorbunov (cea din 2004 si cea de acum)?
  NU se uita nimeni la figura individului arestat, de fiecare data, in parte?


Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: