Blog de reporter

Români excepționali, invitați la Casa Regală a Spaniei dar nepromovați de Președinție

Posted in Uncategorized by gradinaru on iulie 16, 2015

Cu riscul de a părea un Gică-contră, nu mă pot abține să nu vă povestesc cu regret cum am descoperit, din nou, o mostră de noncomunicare la nivelul Președinției României.
Am acoperit vizita Președintelui Klaus Iohannis în Spania din perioada 12-14 iulie. Unul din cele trei momente importante a fost dejunul oficial oferit de Majestăţile Lor Regele Felipe al VI-lea şi Regina Letizia la Palatul Regal în onoarea Preşedintelui României şi a soției sale, Carmen Iohannis.
În comunicatul trimis presei, Președinția a anunțat că de față vor fi și reprezentanţi ai comunităţii românești din Spania.
Acești reprezentanți, cel puțin o parte dintre ei, au venit și la întâlnirea Președintelui cu aproximativ 400 de români care trăiesc în Spania, întâlnire organizată de Ambasada de la Madrid luni seara, la un hotel din Madrid.
Unul dintre cei invitați la Palatul Zarzuela este și singurul primar român din Spania, Aurel Truță. Despre el puteți citi pe siteul Românul.eu.
Cu o modestie incredibilă, Aurel Truță mi-a povestit într-un interviu pentru Europa FM ce emoții uriașe a trăit la întâlnirea cu Regele și Regina Spaniei, dar și cum a fost ales primar în Spania într-o localitate în care el, soția sa și copilul sunt singurii români.
Audio
Interviul cu Aurel Truță
11737836_850211351722399_466723001100063832_n
Foto: pagina de FB a lui Aurel Truță

Invitată la Palatul Regal a fost și Silvia Marcu, cercetător la Institutul de Cercetare a Științelor Umaniste din Madrid. Am aflat asta de pe pagina ei de FB, nu de la Președinție.

11412034_10153468209597486_5744615803299875499_o
Foto: pagina de FB a Silviei Marcu

Silvia Marcu este un profesionist excepțional care m-a ajutat în 2012 să realizez o campanie despre românii din Spania pentru Antena 1. Părerea sa despre rolul românilor din Spania, aici
Silvia Marcu este sociolog și a făcut expertize la care Guvernul și Președinția României ar trebui să apeleze. Din păcate, pentru a putea lucra în Spania ca cercetător, ea a fost obligată să-și ia cetățenia spaniolă și implicit să renunțe la cetățenia română. De ce? Pentru că de ani întregi, Bucureștiul nu reușește să convingă Madridul să accepte ca și românii să poată avea dublă cetățenie, la fel cum au emigranții cu legături istorice cu Spania. Nu a reușit nici Klaus Iohannis cu ocazia acestei vizite.
Deocamdată, doar despre acești doi români am aflat că au participat la dejunul regal.
Mi-ar fi plăcut ca președintele Klaus Iohannis să le mulțumească în public, la întâlnirea cu românii, de față cu toată presa română care ar fi putut să le ia interviuri, să-i dea ca exemplu , mi-ar fi plăcut să-i nominalizeze într-un comunicat, să le scrie numele măcar într-o mapă de presă.
Nu s-a întâmplat așa. În schimb, Președintele Klaus Iohannis și Președinția au acceptat fără rezerve ca o companie privată de telefonie să-și facă reclamă agresivă (care a sponsorizat întânirea cu românii, pentru că Ambasada României nu a avut bani să închirieze o sală, deși anul trecut a încasat de la românii din Spania 40 de milioane de euro numai din taxe consulare) să-și facă reclamă în timpul întâlnirii împărțind invitaților punguțe cu oferte.

6 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Irina said, on iulie 16, 2015 at 3:44 pm

  si Gelu Vlasin a fost.

 2. Zorin Diaconescu said, on iulie 17, 2015 at 8:25 am

  Reblogged this on CRONICA [R] and commented:
  Ne-am obișnuit ca „la noi” lucrurile să fie pe dos; cred că dacă s-ar întâmpla altfel, ne-am declara „luați prin surprindere”; este și exceptionalismul o chestie… 🙂

 3. vlad said, on iulie 17, 2015 at 2:22 pm

  Ce chestie, eu pana acum n-am auzit despre acesti romani exceptionali si mai mult ca sigur n-as fi auzit niciodata daca ACEASTA PRESEDINTIE nu-i invita la asa eveniment, nu cred ca exista vreo obligatie in sensul acesta, deci onorea invitatiei este reciproca, si cred cai de ajuns, dar e o chestie si asta, sa te lauzi ca esti gigi contra, cu ce altceva se mai poate lauda romanul mai tare si mai mare.. Prostie de articol, nu-i treaba presedintiei sa faca asta. Cand esti invitat multumesti pentru asta, nu mananci… sau cred ca de fapt, dvs cautati sa va promovati !

 4. Averio said, on iulie 17, 2015 at 7:13 pm

  De o ară modestie, doctor in sociologie, Silvia-Florentina Marcu, după ani de studii si cerctetari in domeniu, după încă speră, după 20 de ani de viață in Spania sa poată construi o punte intre cele două tari.

 5. Un roman printre romani said, on iulie 18, 2015 at 11:18 pm

  Ca acesti romani mentionati in articol sunt multi si multi dintre ei nu cauta sa-si faca vreun fel de publicitate si sa-si promoveze imaginea in mod agresiv si narcisist asa cum o face acest Gelu Vlasin, un pseudo orice si un oportunist fara limita care ne-a intoxicat cu imaginea lui si a nevesti-sii pe Facebook. Un simplu scriitoras care pretinde ca promoveaza cultura romaneasca. Se promoveaza doar pe el si megalomanul si-a schimbat deja poza de profil ca tinand discurs in locul presedintelui. E tampit rau tipul ala. Totodata mi se pare lipsit de obiectivism sa-l acuzati pe Iohannis ca nu i-a mentionat in discursul sau pe romanii invitati la dineu. Nu-i tin apararea, dar Iohannis are totul programat de catre cineva si i se inmaneaza discursul gata scris. Stim cu totii ca e o marioneta. Cum ii puteti pretinde sa-i numeasca pe romanii intelectuali care au un rol special in modificarea si imbunatatirea imaginii romanului in Spania, cand romanii il ataca pe Presedinte si sotia lui intr-un mod grotesc, constant si lipsit de respect? Daca oamenii alesi sunt atacati non-stop, cum sa fie romanii care au cladit o fundatie solida si curata la imaginea Romaniei si romanilor, dar raman anonimi la fel ca eroii Revolutiei care nu au pretins nici macar un Certificat de Erou al Revolutiei, promovati si facuti cunoscutii societatii romanest? Nu vedeti cata lipsa de respect se intalneste in orice comentariu plin de rautati gratuite la adresa oricui este diferit? Oamenii buni, sustineti-va Presedintele si aduceti-i la cunostinta cine sunt romanii adevarati, altfel cum o sa stie el? Cautati-i pe romanii care lucreaza in mari institutii, care sunt ingineri informaticieni, care predau engleza in mari companii, care conduc agentii si au afaceri proprii, care isi aduc contributia la cele doua societati fara nici o conditie si pretentie alta decat aceea de a inceta sa se mai arunce cu pietre in Diaspora.

 6. cris said, on iulie 21, 2015 at 8:36 pm

  Traiasca Monarhia!!! sprer ca acest politruc de kj sa fie ultimul presedinte si sa reinstauram monarhia…


Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: