Blog de reporter

Ce ar trebui să facă Victor Ponta și Klaus Iohannis pentru pădurile României

Posted in România by gradinaru on mai 16, 2015

Păi în primul rând să nu mai trataze această uriașa dramă ca pe o problemă politică, așa cum o fac acum.
Victor Ponta a spus că liberali din cercul lui Klaus Iohannis, inclusiv un fost ministru, apără Holtzindustrie Schweighofer, cel mai mare procesator de lemn din România și care are cinci fabrici. Nu a dat nume, dar presa deja a publicat o scrisoare din 2008, semnată de actualul șef al Cancelariei Prezidențiale, Dan Mihalache, pe atunci deputat PSD, în care îi cerea ministrului Agriculturii de la acea vreme să spună ce crede despre conflictul deschis între oamenii din Poienile de sub Munte (un sat din județul Maramureș) și firma austriacă.
Scrisoarea lui Dan Mihalache și răspunsul lui Dacian Cioloș le găsiți în Evenimentul Zilei, aici.

Nu știm dacă la Dan Mihalache s-a referit Victor Ponta, însă Klaus Iohannis a reaționat cerând SRI-ului să lămurească dacă cineva din staful său a făcut sau nu trafic de influență.
Apoi, premierul spune că retrocedările, în total peste 3 milioane de hectare de pădure, ridică semne de întrebare. Dar pe când era șef la Camera Deputaților, chiar Viorel Hrebenciuc a promovat legea 400 din 2002, care a permis printre altele, retrocedarea și tăierea a 8 mii de hectare pe Valea Trotușului. Acolo, în 2005, a fost prăpăd. Viiturile au omorât oameni, au distrus case.
Ani la rând, pe când PSD-ul era la putere, controalele șefilor de la Suceava sau București se încheiau cu viței la proțap.
Problema defrișărilor ar putea fi discutată acum în CSAT. Și?
Fără fapte, efectul va fi zero. Dacă aș fi în locul lor aș face urgent o secție la DIICOT și una la DNA care să se ocupe exact de reîmproprietăririle și defrișările din ultimii 25 de ani. Ar putea fi creată urgent o nouă structură, cu procurori și polițiști care să se ocupe numai de asta, așa cum există Secție pentru infracțiunile comise de militari, de exemplu.
Așa cum face Fiscul la marii contribuabili, ministrul de Finanțe ar putea dispune controale tematice la toate firmele care exploatează și exportă lemn. Să fie buni, să găsească contabilitățile duble, dacă ele există, și să verifice toate containerele din Portul Constanța care iau drumul Orientului Mijlociu sau Chinei. La începutul anului, Corpul de Control al Guvernului a sesizat DNA pentru peste 50 de posibile fapte penale comise după 2009. De ce numai după 2009?
Aș verifica câte sesizări și procese privind tăierile de păduri sunt la secțiile de Poliție și în instanțe și de ce ele nu primesc soluții.
Ecologiștii au cerut acum o lună autorităților să verifice depozitele de lemn din București și din țară.
Invitat ieri la Interviurile Europa FM, președintel Agent Green, Gabriel Păun spune că nu a primit nici un răspuns. E drept că inspectorii de la Ministerul Mediului au plecat în control la Holtzindustrie Schweighofer, dar așa se face? Anunțat?

Tot Gabriel Păun a explicat că Poliția nu vrea sau nu e în stare sau nu e lăsată să-și facă treaba. E o veche problemă.
(Gabriel Păun a fost agresat de paznici la poata fabricii din Sebeș a Holtzindustrie Schweighofer, filmul aici minutul 13.0,5 dar vă recomand să vedeți întreg filmul făcut de Andrei Ciurcanu, în el veți găsi și inregistrarea cu camera ascunsă realizată de Alexander von Bismark de la Environmental Investigation Agency cu șefii Holtzindustrie Schweighofer din România)
Problema reală este că din pădurile României s-au tăiat ilegal 22 de milioane de metri cubi, pagubele depășesc, potrivit Curții de Conturi, 5 miliarde de euro, munții defrișați nu mai pot fi reîmpăduriți, iar nimeni nu răspunde.
Un bilanț la zi, in clipul urmator

Gabriel Păun spune că acolo unde hectare întregi au fost tăiate la ras, nu mai e umbră, apa în sol nu e destulă, iar puieții nu rezistă. Ca să nu mai spunem că solul o ia la vale.
De fapt de ce a explodat acum această problemă? Că problema e veche. Holtzindustrie Schweighofer prelucrează lemn  în România din 2002. Hotnews a explicat aici parcursul acestei firme și că fostul presedinte Ion Iliescu i-a conferit lui Gerald Schweighofer, manager general al companiei Holzindustrie Schweighofer GmbH, Ordinul National pentru Merit in grad de Cavaler. Dar Holtzindustrie Schweighofer nu taie ea pădurile. Firma este acuzată de ecologiști că prelucrează lemn tăiat ilegal. Dar de ce statul nu e în stare să oprească tăierea ilegală, de ce nu oprește lemnul înainte ca el să ajungă la  Schweighofer?

Oameni care știu exact cum stau lucrurile spun că de fapt, mafiile lemnului au început să se calce pe picioare. Cea cooordonată politic a început să nu mai aibă loc de alta, cu interese strict economice. Iar când spun mafie, mă refer la cea care, pentru a nu fi devoalată, și-a creat propria structură de informații, urmărește orice jurnalist și ecologist care-i calcă pe urme, are puterea să schimbe legi și să întoarcă procese din drum.
Acum, președintele Klaus Iohannis s-a trezit în mijlocul scandalului și poate cere de la SRI nu doar un raport privind anturajul său, ci și unul privind mafia pădurilor.
Apoi, Klaus Iohannis, pe fondul protestelor ,,legitime,, ar putea să-l întrebe pe premier ce mai caută încă directorul Romsilva, Adam Crăciunescu, în fruntea acestei instituții, deși DNA l-a trimis în judecată pentru constituirea unui grup infracţional organizat și abuz înserviciu în dosarul retrocedării a peste 40 de mii de hectare de pădure.
Dosar în care apar și interceptări în care Ioan Adam, deputat PSD, arestat și el de DNA în acest caz, pomenește de sute de mii de euro pe care ,,Schweighoferii ăștia,, ar trebui să le scoată.
Sorina Matei a publicat pe blogul ei stenogramele din dosarul aflat acum la Instanța Supremă.
Iar apoi, să vină președintele și să ceară public Guvernului să aloce resurse pentru controale, pază, judecată urgentă și împăduriri. Că tot se laudă că avem un excedent de 6 miliarde de lei și nu avem ce face cu el.  Dar nu din banii Romsilva, adică din bani publici, ci din banii celor care au furat.
Să le ceară președintele și premierul parlamentarilor modificarea Codului Penal astfel încât una din pedepse pentru defrișări ilegale să fie refacerea pădurilor până la epuizarea anilor de pușcărie. În caz contrar, să trăiască hoții în pădure lângă cioatele pomilor tăiați, până mor.
Interviul integral cu președintele Agent Green, Gabriel Păun îl găsiți aici aici

Tagged with: , ,

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: