Blog de reporter

Debutul lui Klaus Iohannis în politica externă

Posted in munca mea by gradinaru on martie 18, 2015

„Este absolut necesar să ne asigurăm aliații, în special pe cei din flancul de est, că ei vor fi sprijiniți în cazul oricărei provocări prevăzute de Articolul 5 al Tratatului Alianței Atlantice”. Este declarația făcută astăzi de generalul Adrian Bradshaw, comandantul adjunct al forțelor NATO din Europa.
Este o declarație politică așteptată cu siguranță de liderii țărilor NATO situate la granița Alianței sau chiar cu Rusia, așa cum sunt țări baltice, iar mai nou și România.
De ceva vreme, mulți se întreabă dacă Alianța va reacționa și mai ales cum, adică dacă va aplica Art. 5 în cazul în care Rusia va ataca unul din statele membre aflate in vecinătatea sa.
Declarația comandantului american nu are desigur garanția totală, pentru că deciziile sunt de regulă politice.
Totuși, e importantă.
În acest context, vizitele președintelui Klaus Iohannis la Varșovia și apoi la Kiev, susținerea unor sancțiuni mai dure împotriva Rusiei, prefigurarea unei alianțe România-Polonia-Ucraina (toate trei parteneri speciali ai SUA) par să-i dea dreptate liderului Stratfor, Geroge Friedman, care anticipa așa ceva încă de acum 6 ani.
Pe blogul lui Moise Guran, găsiți citate din cartea lui Friedman ,, Următorii 100 de ani,,

Partea interesantă e că în ciuda declarațiilor lui Klaus Iohannis care, la Berlin, ar fi susținut poziția Germaniei de a nu dota Armata Ucrainei cu arme, România merge înainte, după cum crede ea că îi va fi mai sigur.
La Kiev, l-am întrebat pe Petro Poroshenko dacă România se află printre cele 11 țări care livrează deja echipamente militare Ucrainei. Nu a răspuns nici da, nici nu, doar că ,,nu voi menționa aceste țări,,.
Apoi, înainte de această vizită, la Interviurile Europa FM, ambasadorul Ucrainei a explicat că specialiștii SRI (instituție desemnată de NATO să conducă pregătirea specialiștilor și securizarea cibernetică a instituțiilor din Ucraina) vor merge ei în țara vecină să-și ducă misiunea la capăt și nu ucrainienii vor veni aici.
Numai dacă ne gândim la asta dar și la faptul că România e lider în acest proiect pe care l-a și finanțat cu 500 de mii de euro, trag concluzia că ne infigem bine în Ucraina. Numai informațional dacă avem de câștigat și tot e bine.
Apoi, ceea ce scriam acum un an acum un an despre relațiile României cu Ucraina se întoarce acum la 180 de grade.

România a început să primească refugiați (câteva zeci pentru început), se vor deschide noi puncte de frontieră, Ucraina promite că cedează în fața presiunilor României de a nu continua cu faza a doua a construirii canalului Bâstroe (din cauza lui, România pierde bani prin reducerea traficului fluvial pe canalele românești și monopolul ieșirii de pe Dunăre în Marea Neagră), tratăm militari ucraineni răniți pe frontul din Donbas, deși România nu a investit nimic în medicina militară de război, deși sunt peste o sută de răniți în teatrele din Irak și Afganistan. În plus, Ucraina a lăsa-o mai moale cu amenințările la adresa etnicilor români care deși ilegal și-au luat și pașapoarte românești. (Constituția Ucrainei interzice dubla cetățenie).
Avem însă spitale civile bune și medici entuziaști dispuși să plece în misiune în Ucraina.
Una peste alta, Klaus Iohannis, deși nu știm ce gândește, nu stă pe loc.
Problema mea ca ziarist și a altor colegi din presă este că nu comunică sau dacă o face, e defazat.
La Paris, Berlin, Kiev, toate știrile au venit de la liderii gazdă.
Discursurile președintelui României par scrise cu zile bune înainte de întâlniri, nu au legărură cu momentul prezent, sunt pline de generalități banale.
Ajungem la destinație și tot nu știm care e mandatul României din guri oficiale.E nesigur si nu vorbeste liber.
Frustrant e să vezi (am văzut asta la ultimul summit NATO de la New Port și nu numai) cum Angela Merkel îi ia periodic pe ziariștii germani la întâlnirii off the record să-i pună în temă și în context.
Ce nu înțeleg președintele Iohannis și echipa sa este că, oricât de jos ar fi ajuns presa românească, ea există și trebuie să o accepte ca pe un partener instituțional.
Distant față de presă, înclusiv fată de cea acreditată la Administrația Prezidențială, președintele trebuie să se gândească că, poate, într-o situație de criză, această presă va putea face mai mult rău decât bine neprimind informații vitale, elementare, simple și clare de la prima sursă.
Domnule președinte, încă mai sunt ziariști care nu fac prima știre din aruncatul paltonului sau din alergatul pe străzile Parisului!
Trecând peste această paranteză, Klaus Iohannis încearcă să se impună în plan extern. O face având o bună bază creată de Traian Băsescu în ultimii ani de mandat, o face având drept argument eforturile uriașe ale militarilor români, o face ajutat de la bun început de SIE.
Ce trebuie să facă urgent președintele este să determine Guvernul să aloce mai mult pentru mărirea bugetului Apărării. Nu în 2017, așa cum prevede pactul politic, ci astăzi. Si la nivel european sa-i faca pe omologii sai sa accepte un deficit mai mare. Refuzul UE de a permite alocarea a 0,3 la suta din PIB Armatei in plus nu trebuie sa ramana fara reactie.
Pentru că au ajuns să râdă rușii de clonele kalașnikoavelor românești și să ia în zeflemea avertizându-ne că suntem praf și că la o adică ne-ar lichida în nici o oră.
Pentru că americanii s-au săturat să ne spună că mai trebuie să facem și noi ceva pentru propria noastră apărare, nu să ne dea totul mereu.

2 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Cazul Mazare: Un judecator nebun sau un procuror uluitor de incompetent cu un sef siderant de prost? Procurorul care a decis sa-l duca pe Radu Mazare in fata instantei pentru arestarea preventiva si superiorul lui ierarhic, care a fost de acord cu aceasta initiativa, sunt incredibil de incompetenti sau uluitor de prosti. Daca cei de la DNA nu sunt asa, inseamna ca judecatorul care le-a respins cererea are o problema foarte grava.Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie de a respinge cererea DNA pentru un mandat de arestare pe numele primarului Radu Mazare, un politician cu istoricul acestui individ, este un esec urias care trebuie analizat foarte atent. Orice cerere de acest fel respinsa unui procuror tradeaza, dincolo de orice alte aspecte, o doza de incompetenta si o lipsa crasa de inteligenta, scrie EVZ.ro.Romania face pasi timizi dar inainte in politica externa. Partea interesanta e ca in ciuda declaratiilor lui Klaus Iohannis care, la Berlin, ar fi sustinut pozitia Germaniei de a nu dota Armata Ucrainei cu arme, Romania merge inainte, dupa cum crede ea ca ii va fi mai sigur. La Kiev, l-am intrebat pe Petro Poroshenko daca Romania se afla printre cele 11 tari care livreaza deja echipamente militare Ucrainei. Nu a raspuns nici da, nici nu, doar ca ,”nu voi mentiona aceste tari,”. Apoi, inainte de aceasta vizita, la Interviurile Europa FM, ambasadorul Ucrainei a explicat ca specialistii SRI (institutie desemnata de NATO sa conduca pregatirea specialistilor si securizarea cibernetica a institutiilor din Ucraina) vor merge ei in tara vecina sa-si duca misiunea la capat si nu ucrainienii vor veni aici. Numai daca ne gandim la asta dar si la faptul ca Romania e lider in acest proiect pe care l-a si finantat cu 500 de mii de euro, trag concluzia ca ne infigem bine in Ucraina. Numai informational daca avem de castigat si tot e bine, scrie Blog de reporter.ro […]

  2. […] Cazul Mazare: Un judecator nebun sau un procuror uluitor de incompetent cu un sef siderant de prost? Procurorul care a decis sa-l duca pe Radu Mazare in fata instantei pentru arestarea preventiva si superiorul lui ierarhic, care a fost de acord cu aceasta initiativa, sunt incredibil de incompetenti sau uluitor de prosti. Daca cei de la DNA nu sunt asa, inseamna ca judecatorul care le-a respins cererea are o problema foarte grava.Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie de a respinge cererea DNA pentru un mandat de arestare pe numele primarului Radu Mazare, un politician cu istoricul acestui individ, este un esec urias care trebuie analizat foarte atent. Orice cerere de acest fel respinsa unui procuror tradeaza, dincolo de orice alte aspecte, o doza de incompetenta si o lipsa crasa de inteligenta, scrie EVZ.ro. Romania face pasi timizi dar inainte in politica externa. Partea interesanta e ca in ciuda declaratiilor lui Klaus Iohannis care, la Berlin, ar fi sustinut pozitia Germaniei de a nu dota Armata Ucrainei cu arme, Romania merge inainte, dupa cum crede ea ca ii va fi mai sigur. La Kiev, l-am intrebat pe Petro Poroshenko daca Romania se afla printre cele 11 tari care livreaza deja echipamente militare Ucrainei. Nu a raspuns nici da, nici nu, doar ca ,”nu voi mentiona aceste tari,”. Apoi, inainte de aceasta vizita, la Interviurile Europa FM, ambasadorul Ucrainei a explicat ca specialistii SRI (institutie desemnata de NATO sa conduca pregatirea specialistilor si securizarea cibernetica a institutiilor din Ucraina) vor merge ei in tara vecina sa-si duca misiunea la capat si nu ucrainienii vor veni aici. Numai daca ne gandim la asta dar si la faptul ca Romania e lider in acest proiect pe care l-a si finantat cu 500 de mii de euro, trag concluzia ca ne infigem bine in Ucraina. Numai informational daca avem de castigat si tot e bine, scrie Blog de reporter.ro […]


Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: