Blog de reporter

Rolul Bisericii Ortodoxe Române în relația noastră cu Rusia

Posted in Uncategorized by gradinaru on octombrie 2, 2014

Am discutat astăzi la Interviurile Europa FM cu fostul director al SIE, Teodor Meleșcanu, inclusiv despre rolul BOR în relația cu Rusia. Teodor Meleșcanu spune că BOR este un canal de legătură în relația României cu Rusia, mai ales în contextul actual.
Context, adaug eu, în care Gazprom a întrerupt deja gazele și anunță că s-ar putea să le mai întrerupă, iar diverși lideri ruși ne amenință în fel și chip.
Întrebările pe care i le-am adresat fostului șef al SIE au plecat pe de o parte, de la faptul că unul dintre susținătorii săi (Mircea Dogaru, presedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, în Rezerva și în Retragere) se întâlnește cu Alexandr Dugin și pe de altă parte, de la relațiile celor două Biserici, care par strânse.
Iată ce spune Teodor Meleșcanu despre rolul BOR.

Fapte recente
Pe 24 iunie, ambasadorul României în Federaţia Rusă, Vasile Soare a fost în vizită la Înalt Preasfinţitul Ilarion, Mitropolitul Volokolamskului, şeful Departamentului pentru Relaţii Externe Bisericeşti al Patriarhiei Moscovei, responsabil pentru relaţiile internaţionale al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Potrivit MAE, ,,ambasadorul României în Federaţia Rusă a prezentat Mitropolitului Ilarion o serie de idei privind colaborarea în domeniul academic şi ştiinţific religios, care ar putea să se concretizeze prin voinţa părţilor: editarea în comun de cărţi, schimburi de publicaţii, organizarea de conferinţe ştiinţifice pe teme de interes comun, colaborarea în domeniile iconografiei şi muzeal, schimburi de studenţi teologi, colaborarea la nivelul mass-media bisericeşti din cele două ţări etc.
De asemenea, a menţionat ca posibilă organizarea de pelerinaje ale credincioşilor ruşi la bisericile şi mănăstirile din România, respectiv ale credincioşilor români la bisericile şi mănăstirile din Federaţia Rusă, care ar contribui la o mai bună cunoaştere reciprocă a patrimoniului cultural şi spiritual al celor două popoare.,,
La numai o zi, pe 25 iunie, Hotnews anunța că geostrategul Aleksandr Dughin, un apropiat al lui Vladimir Putin, tocmai se întâlnise în România cu mai multe fețe bisericești din cadrul BOR, în cadrul proiectului larg eurasiatic al profesorului de la Moscova.
Acum o lună, pe 5 septembrie, şeful Departamentului pentru Relaţii Externe Bisericeşti al Patriarhiei Moscovei a venit în vizită în România. Detalii pe siteul Bisericii Ortodoxe Române. De aici am aflat că cele două fețe bisericești s-au întâlnit.
Singura mea problemă este că Biserica Ordodoxa nu este deloc transparentă, nici pe acest subiect și nici pe altele. Aș vrea să aflu din gura Patriarhului ce face BOR, cum și de ce, în situații ca cele despre care am pomenit. Că de știri de genul ,,Patriarhul a spus o rugăciune de mulţumire pentru lucrările executate până acum la Catedrala Mântuirii Neamului, în prezența premierului Victor Ponta, a vice premierului Gabriel Oprea și a mulțumit Guvernului României pentru sprijinul acordat,, sunt sătulă.

Un răspuns

Subscribe to comments with RSS.

  1. Donkeypapuas said, on octombrie 3, 2014 at 10:25 pm

    „Calomniază, calomniază! Ceva tot o să rămână.” De ce să se informeze stimabila propagandistă de la EuropaFM? Nu mai bine să ducă o activitate în spiritul celeia făcute de un dom’ loc.col. Turcescu la acelaşi post?
    http://www.ziaristionline.ro/2014/09/22/turcescu-sifonul-kgb-istului-mircea-popa-la-vizita-lui-dughin-in-romania/


Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: