Blog de reporter

Despre readucerea optimismului în societate

Posted in povești personale, Uncategorized by gradinaru on septembrie 19, 2013

Întotdeauna am crezut că evoluția unui popor depinde de starea sa de spirit. Iar starea poporului depinde în mare parte de mesajul celor care te conduc sau de alte mesaje publice puternice. Observ însă, că de la o vreme, românii, cel puțin cei din generația mea, au început să-și construiască singuri prezentul, nu se mai lasă influențați de politicieni. Ba mai mult, protestează original și în număr tot mai mare, umplu sălile de concerte până la refuz, cumpără bilete la festivaluri de artă cu mult înainte de debut şi sunt tot mai preocupaţi de educaţia copiilor lor. Recent, am auzit următoarea propoziție: ,,cine controlează mințile, controlează și mentalitatea,,. Iar românii par să realizeze asta tot mai bine.
Pe mine, următoarele fapte şi evenimente m-au făcut să cred că nu suntem totuşi pierduţi:
-Festivalul George Enescu a devenit un fenomen: în ultimele zile, o mulţime de persoane m-au întrebat dacă şi cum mai pot ajunge măcar la un concert din cadrul Festivalului. Bitelele s-au epuizat demult, iar lumea pare avidă de muzică clasică. În plus, presa a scris mai mult ca niciodată în ultimii 10 ani, despre acest eveniment excepţional. Asta i se datorează şi Oanei Marinescu, care a asigurat comunicarea la ediţia din acest an. ,,Dilema,, a adăugat în această perioadă la revistă şi câte un CD cu Radu Lupu şi Daniel Barenboim, zece concerte memorabile, iar revista Historia a dedicat un număr întreg vieţii lui George Enescu. Ambele reviste s-au vândut urgent.
-se organizează din ce în ce mai multe festivaluri de literatură şi muzică. Este un semn că încă se citeşte. Unde mai pui, că se discută în presă despre asta. De exemplu, eu am auzit astăzi de la Radio Guerrila despre FILIT. Este un festival care va debuta în câteva săptămâni la Iaşi, şi la care va veni şi Herta Muller.
-apar tot mai multe site-uri ale unor jurnalişti de investigaţii, independente;
-foşti colegi care au lăsat presa mainsteream şi-au găsit de lucru fiind angajaţi de autorii unor proiecte originale şi bine plătite;
-ziariști tineri publică articole sau campanii care devin subiecte de dezbatere publică peste tot. Exemple: dezvăluirile recente de pe Gandul.info privind torționarii României. E un semn că generația nouă nu e chiar așa de superficială pe cât a fost etichetată.
-reviste precum Decât o revistă se vând din ce în ce mai bine. DOR este o pepinieră dar și un laborator prin care ar trebui să treacă toți cei care vor să se facă reporteri.
Și ar mai fi exemple.
P.S Cu ocazia acestui post, vă anunţ că din această săptămână, nu mai lucrez la Antena 1. De luni, sunt editor la Digi 24. Așa că vă invit să urmăriți știrile, dezbaterile și reportajele semnate printre alții, și de mine. Zilele acestea vă recomand cu drag, campania despre alegerile de duminică, din Germania, reportajul despre Delta Dunării, de duminică, de la ,,Din Interior,, dar și reportajele și interviurile în exclusivitate, cu cei mai importanți artiști prezenți la Festivalul George Enescu.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: