Blog de reporter

Festivalul George Enescu 2013, posibil, ultima ediție de amploare

Posted in Uncategorized by gradinaru on august 31, 2013

Festivalul-George-Enescu

Cu doar o zi înainte de începerea celei de-a 21-a ediții, organizatorii Festivalului George Enescu anunță că reprezenții Guvernului le-au comunicat deja că următoarea ediție, cea din 2015, va fi una mult redusă ca amploare.

,,Nu avem ok-ul pentru următoarea ediție.  Noi nu am primit încă acordul pentru 2015, ori unele orchestre nu mai pot să aștepte după noi. După Berlin (n.m. Orchestra Filarmonică din Berlin) alerg de 15 ani și în sfârșit, în 2015, ar fi venit.,,, mi-a spus aseară directorul Festivalului George Enescu, Mihai Costantinescu.

Domnia Sa a refuzat să spună cine anume l-a anunțat că pentru ediția din 2015, organizatorii nu vor mai primi banii necesari, însă Festivalul George Enescu este finanțat de Guvernul României, prin Ministerul Culturii. Deduc că totul depinde acum de pixul domnilor Victor Ponta și Daniel Barbu. Își asumă Guvernul distrugerea magiei Festivalului George Enescu?

,,Mi s-a spus că în 2015, va fi o ediție mult, mult redusă,, , a adăugat Mihai Constantinescu.

Bugetul ediției din acest an este de 8 milioane de euro.

Aceasta este o veste care pe mine m-a revoltat și nu știu cum să o transmit altfel decât în formă de știre.

Și mi-a dat toate planurile peste cap.

Pentru mine, Festivalul George Enescu este primul eveniment important la care sunt acreditat ca blogger. În 2009, am stat mai bine de o lună în culisele festivalului pentru un reportaj difuzat în cadrul emisiunii  ,,Reporter Special,, de la Antena 3.

Acum,  pregătisem un cu totul alt desfășurător al articolelor pe  care urma să le public. Primul material despre acest fenomen, pentru că festivalul a devenit un fenomen, urma să fie o surpriză, dar știrea de mai sus mi-a stricat planul și sper eu, să ducă la atâta revoltă publică încât Artexim (principalul organizator, firmă de stat) să primească de la Guvernul Victor Ponta banii necesari chiar în prima ședință. (Surpriza rămâne și va fi următorul articol publicat pe blog, în această seară).

De regulă, fiecare ediție a Festivalului George Enescu se pregătește cu ani întregi înainte. Pentru că marile orchestre și marii artiști invitați au programul stabilit cu cel puțin doi, trei ani înainte.  Știu, guvernanții noștri nu au reușit aproape niciodată în ultimii 23 de ani să pregătescă ca la carte, evenimente importante cu mult înainte. Dar echipa de la Artexim, condusă de Mihai Constantinescu, alături de directorul artistic al festivalului, Ioan Holender, a reușit să transforme acest eveniment muzical în fenomen muzical și social, în imagine impecabilă a României, în brand de țară. Anul acesta, la București vor veni cel puțin 25 de mii de spectatori străini, după cum apreciază chiar ministrul Culturii, într-un interviu pentru Ziarul Adevărul de vineri, 30 august. Vin oameni din toată lumea ca să vadă măcar o parte din sutete de concerte care au loc în luna septembrie la București și în multe alte orașe din țară. Concursul George Enescu este unul care contează în CV-ul artiștilor tineri care traversează și jumătate de planetă în speranța că vor câștiga trofeul de la București, deși premiile nu depășesc din câte știu eu, câteva mii de euro.

Vor fi 120 de mii de spectatori în total. Biletele s-au epuizat aproape toate din iarnă.

La  ediția din acest an vor interpreta Maxim Vengerov, Evgeny Kissin, Radu Lupu, Boris Berezovski, Gautier Capuçon, Cameron Carpenter, Alexandra Dariescu,  Hilary Hahn, vor concerta Orchestra Națională Rusă, Orchestra Regală Concertgebouw, Orchestra Simfonică din Pittsburgh, Staatskapelle Berlin, Orchestra Filarmonicii din Viena, Corul Naţional de Cameră Madrigal. Daniel Barenboim va dirija primul concert al festivalului.

Iar Victor Rebengiuc și Marcel Iureș vor debuta la Festivalul George Enescu ca naratori.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: