Blog de reporter

Cum NU se discută despre activitatea Chevron în România

Posted in investigații media, manipulare by gradinaru on august 26, 2013

Înainte de toate, vreau să vă recomand din nou, investigația băieților de la Casa Jurnalistului pe tema exploatării gazelor de șist. Din câte știu, este singura analiză completă făcută în România de jurnaliști. A durat un an și pentru ea, autorii au umblat de la un capăt la altul al lumii.

Investigația, scrisă simplu și curat, arată în amănunt cine și ce pierde, cine și ce  câștigă din exploatarea gazelor de șist. Au fost intervievați toți cei implicați, găsiți documente, dar și detalii despre legăturile dintre foști diplomați americani acreditați la București și gazele de șist din România.

În media tradițională, nu am citit așa ceva.

Cu o excepție: pe 18 iulie, acum doua luni, într-o ediție specială a emisiunii Jocuri de putere, de la Realitatea TV, Lavinia Șandru a susținut că a intrat în posesia documentelor care arată că Chevron a primit verde de la Statul Român (Guvern și Președinție) să exploateze gaze de șist din România (nu doar să exploreze) timp de 30 de ani, pentru o redevență ridicolă, împotriva dorinței localnicilor.

Pe site-ul Realității nu am mai găsit fragmentul din emisiune în cauză, însă întreaga emisiune a fost pusă de Ilie Șerbănescu pe Youtube.

Declarația Laviniei Șandru este la minutul 29.

Tonul emisiunii a fost cam pasional, nu am auzit punctul de vedere al Chevron, ba mai mult, realizatorii au spus că au documentele de la ,,băieți patrioți din Servicii,,. Treaba lor.

Ce am remarcat eu: emisiunea a fost într-o joi noaptea. S-a terminat pe la unu. Nu știu câți oameni s-au uitat la emisiune, dar era cert că subiectul urma să fie reluat a doua zi pe post, oricine ar fi făcut-o , odată ce avea informațiile și documentele necesare.

Numai că, după emisiune, cineva a decis să schimbe brusc tema dezbaterilor publice din următoarele zile. Preventiv, că nu era sigur că începând de a doua zi, toată presa o să preia Realitatea TV și tema exploatării gazelor de șist de către Chevron.

Așa că nici nu se crăpase de ziuă, că întreaga presă a fost informată de către Președinție, parcă la un semn din noapte, că teroristul Omar Hayssam a fost deja adus în țară, după 5 ani de eforturi  și ,,tenacitate,, din partea instituțiilor de siguranță națională.

Era 6 dimineață, în redacții nu era aproape nimeni, monitorizările media încă nu veniseră, iar Biroul de presă al Cotroceniului ii ruga pe jurnaliști să nu insiste cu întrebări, că nu vor fi date detalii.

Iată comunicatul, integral, preluat de pe siteul Președinției:

„În dimineaţa zilei de 19 iulie a.c., a fost predat Poliţiei Române domnul Omar Hayssam. Aducerea sub autoritatea instituţiilor statului român pentru a-şi ispăşi pedeapsa cu închisoarea de 20 de ani pentru acte de terorism în cazul celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak stabilită de instanţele româneşti este rezultatul unor activităţi complexe desfăşurate timp îndelungat de instituţiile de siguranţă naţională ale statului român.
Administraţia Prezidenţială înţelege interesul presei pentru acest subiect şi dorinţa de a cunoaşte detalii legate de operaţiunea de aducere în ţară a domnului Omar Hayssam, dar subliniază faptul că detalii suplimentare nu pot fi făcute publice.
Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, mulţumeşte instituţiilor şi ofiţerilor implicaţi în această amplă operaţiune, care, timp de mai bine de 5 ani, au urmărit cu tenacitate să-l aducă în ţară pe domnul Omar Hayssam pentru ispăşirea pedepsei.”.

Departamentul de Comunicare Publică 19 Iulie 2013,,

Coincidență sau nu, din acea dimineață, toată presa, inclusiv Realitatea Tv, a vorbit zile întregi despre aducerea lui Hayssam în România.

Nimic despre contractul cu Chevron.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: