Blog de reporter

Lucruri nespuse despre cardul național de sănătate

Posted in România by gradinaru on iulie 15, 2013

Am citit cu mare interes raportul Corpului de Control al premierului Victor Ponta pe tema blocării procesului de emitere a cardurilor naționale de sănătate.

Pe scurt, inspectorii premierului au constatat că prin nerealizarea cardurilor naționale de sănătate, Imprimeria Națională a fost păgubită (a cumpărat materie primă și nu a mai făcut profitul scontat) cu aproape 2 milioane de euro, iar fraudele din sistemul sanitar nu pot fi reduse.

În final, este anunțat și vinovatul: Lucian Duță, fostul președinte al CNAS, PDL-ist adus la CNAS de la Regia Sării, amenințat acum de Victor POnta cu DNA-ul.

Din păcate, raportul este scris ca și cum ar fi un text politic, de partid și omite lucruri esențiale.

Nu vreau să-l apăr pe Lucian Duță, mai ales că încă de pe vremea când ai lui erau la putere, Curtea de Conturi a constatat că în mandatul său, Casa și-a bătut joc de banul public investit în sistemul informatic de sănătate.

Până acum, statul a plătit pentru informatizarea sistemului de asigurări de sănătate din banii românilor, peste 120 de milioane de euro.
Potrivit ultimului raport al Curţii de Conturi, informatizarea a fost făcută cu preţul unor fraude de peste 14 milioane de euro şi prin încheierea ilegală a 5 contracte.
Dar, Victor Ponta omite să scrie în raport și aportul partidului său la întârzierea producerii cardurilor naționale de sănătate.

Așadar, în luna noiembrie a anului trecut, Parlamentul (70 la sută USL) a hotărât că mult aşteptatele carduri de sănătate să fie neaparat şi legitimaţii de călătorie pentru pensionari şi veterani.
Eu am aflat asta întâmplător, într-o documentare realizată în primăvară.
Nu mi-a venit să cred. Am căutat legea.

CNAS-ul, care nu mai era condus de mult de DUȚĂ, a acceptat propunerea fără să crâcnească și fără să sufle o vorbă, deși se punea la cale o aberație uriașă.
Sau o afacere uriașă.
Potrivit medicilor, un cititor simplu de date cu mentenaţă cu tot, costă 800 de lei pe an. Un cititor care şi inscripţionează costă cu mentenanţă, 1.300 de lei.

Potrivit estimărilor CNAS, dotarea medicilor de familie, a ambulanţelor şi a spitalelor cu cititoare costă statul minimum 8 milioane de euro.
Închipuiți-vă dacă și transportatorii de stat și privați, ar trebui să se doteze cu cititoare ce afacere ar ieși!

Dar, până una alta, cardul de sănătate nu poate fi și altceva. Pentru că acest document ar urma să fie inscripționat cu un cod din care să nu poate fi identificată nicio dată personală, un așa numit CID, (cod de identificare). Nu de alta, însă de aceste carduri urmează să beneficieze toți asigurații, inclusiv cei care lucrează în Servicii sau în orice alt domeniu sensibil.
Ori, așa cum vroia Parlamentul, la inițiativa Ministerului Transporturilor condus de Relu Fenechiu, cardul de sănătate urma să fie pe o parte card de sănătate cu CID, iar pe verso legitimație de călătorie cu CNP -ul deținătorului. Aberant!

Pentru cine nu crede, să verifice Legea nr.211/2012 pentru aprobarea Ordonanţa Guvernului nr.8/2011 și Ordonanţa Guvernului nr.4/2013.
Guvernul și-a dat seama de aberație după două luni și în primele zile după Anul Nou, a intervenit prin ordonanţă de urgenţă şi a abrogat articolul adoptat de parlamentari care spunea că cele două carduri vor funcţiona pe acelaşi suport.

Numai că Executivul nu a abrogat şi articolele din lege care le impun pensionarilor şi veteranilor ca din 2014 să circule gratuit sau redus doar cu legitimaţii securizate şi personalizate tip card. MT spunea în continuare, că cele două documente vor fi pe același suport. Luni întregi, CNAS a așteptat informațiile care fi trebuit incluse în cipul de pe spatele cardului de sănătate (număr de călătorii, tip de drumuri gratuite acordate, etc.)
Până la urmă, tot procesul s-a blocat. Nimeni nu a mai știut ce și cum să facă.

Între timp, Imprimeria Națională a fabricat din câte știu eu, vreo patru milioane de suporturi tip card, inserate cu cip doar pentru date medicale. În iarnă, instituția încă aștepta comanda Casei Naţionale de Asigurări pentru personalizare cu numele şi codurile beneficiarilor. Care nu a mai venit pentru că între timp intervenise Ministerul Transporturilor.
Deci o fi Duță de vină, dar nu doar el.
Iar faptul că acest raport de acum dă vina doar pe fostul șef al CNAS în timp ce oamenii USL-ului au blocat de tot procesul producerii cardurilor de sănătate mi se pare scârbos.

Informații suplimentare:
Potrivit legii, folosirea cardurilor naționale de sănătate era obligatorie de la 1 ianuarie 2006.
Procesul elaborării acestor carduri a început în 2007.

Un răspuns

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] ieri şi pe care o puteţi asculta aici. Despre cardul naţional de sănătate am mai scris https://blogdereporter.wordpress.com/2013/07/15/lucruri-nespuse-despre-cardul-national-de-sanatate/. Concluzia este că, de fapt, diferite autorităţi găsesc mereu pretexte astfel încât […]


Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: