Blog de reporter

De unde a plecat autostrada Bechtel

Posted in România by gradinaru on mai 30, 2013

Toată lumea cunoaşte deja istoria autostrăzii Borş-Braşov, aşa că vă aduc aminte doar cum a început acest contract. O fac citând din fostul ministru al Transporturilor, Miron Mitrea, în funcţie la data ,,negocierii,,, (la Washington) şi semnării contractului (la Bucureşti), în decembrie 2003.
Citatele sunt din emisiunea ,,Reporter Special,, de la Antena 3, emisiune pe care am realizat-o în toamna anului 2008. Mitrea explica atunci cum au decurs discuţiile între partea română şi cea americană.

MIRON MITREA
Fost ministru al Transportrilor

,, -S-a format o echipă la Ministerul Comerţului la vremea respectivă care s-a deplasat la Washington şi a făcut o selecţie de oferte înpreună cu colegii din America. Nu am participat la această chestiune. Au selecţionat o serie de 5 firme care să reprezinte Statele Unite ale Americii în acest contract cu România.
-Firmele americane erau puse pe hârtie de Guvernul American sau…
-Bineînţeles, bineînţeles. Deci, echipa de la Ministerul Comerţului a discutat cu echipa de la secretarul de stat american, că aşa sunt organizaţi, privind firmele care vor reprezenta Statele Unite în contractul cu România, ca să pună în practică contractul.
Ministerul Comerţului din Statele Unite, Departamentul de Comerţ a spus: <>”. (…)
– De ce nu s-a organizat licitaţie?
-Din cauză de timp. A fost doar o chestiune de timp. Licitaţia, în sine, că să o organizezi, dura în jur de 3,4 ani de zile.
– Nu au fost şi factori politici?
-Păi până la urmă timpul înseamnă factor politic.
(…)Acesta este un proiect care cel puţin atunci când l-am semnat noi, din punct de vedere tehnic, nu era un proiect obişnuit de autostradă, cum se construieşte în România, era un proiect special, nu ştiu cum s-a construit mai departe, tipul de fundare şi tipul de structură, era o structură deosebită, făcută pe nişte grinzi, extrem de modernă pentru România şi extrem de rezistentă şi uşor de întreţinut.
– Ştiţi ca acest proiect să fie făcut inclusiv pentru trasporturi
militare?
-Sigur că atunci când construieşti o autostradă, în funcţie deeee….autostrada care o construieşti…. nu ştiu cum să-mi formulez cuvintele să nu dau un răspuns care n-ar trebui să-l dau, ţii seama şi de asemenea elemente. Deci, atunci când ai nevoie de o direcţie importantă, care Doamne fereşte, ai putea să ai nevoie la un moment dat de mişcări masive de utilaje grele, de construcţii sau militare, nu ştiu…noi ne gândim mai degrabă la utilaje grele, tiruri şi aşa mai departe decât la tancuri, sigur că ţii seama de chestia asta. „

Şi acum contextul în care Guvernul Adrian Năstase a semnat contractul cu Bechtel.
Aşadar, după spusele lui Miron Mitrea, oficialii Departamentului de Comerţ de la Washington ne-au vânturat pe sub ochi cinci !!!! firme care ar fi putut construi Autostrada Transilvania. După care ne-ar fi sugerat elegant, să o alegem pe prima dintre ele. Adică, pe Bechtel Corporation. Firma care, potrivit Centrului american pentru integritate publică, s-a aflat în topul donatorilor fostului senator de Texas George W. Bush, ajuns preşedinte al SUA ulterior. Între timp, Bechtel a câştigat contracte de miliarde de euro în ţările aflate la mâna Statelor Unite din Balcani sau Orient. Printre ele Albania şi Irak. În decembrie 2003, şi România era la mâna Statelor Unite în ceea ce priveşte aderarea la NATo. Coincidenţă sau nu, după semnarea contractului cu Bechtel, în vara lui 2004, am devenit în sfârşit, membri Nato.
De atunci au trecut 7 ani. Autostrăzile din fosta Iugoslavie sunt gata demult.

Tagged with: , ,

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: