Blog de reporter

Educaţie obligatorie în creşe

Posted in educaţie by gradinaru on noiembrie 30, 2012

E ceea ce cred că trebuia să impună Ministerul Educaţiei de mulţi ani. Acum încearcă să o facă din nou, cu aceleaşi argumente: copilul învaţă încă din burta mamei, iar teoria conform căreia până la trei ani, copilul doar trebuie schimbat şi hrănit e depăşită.
Şi eu până să aflu de acest proiect, m-am lovit de asta.
La creşa de stat, unde Laura merge de 6 luni, îngrijitoarele îmi tot recomandă să o mut pe fată la grădiniţă, pentru că nu mai socializează cu ceilalţi copii. Ea cere ,,să scrie,,, ceilalţi abia dacă vorbesc, ea vrea să asculte poveşti, alţii nu au răbdare să asculte o poezie şi tot aşa. Cel puţin aşa mi se spune. Ca ea, mai sunt şi tot am încercat să le conving pe îngrijitoare să-i ia pe cei 4, 5 copii cu preocupări diverse, să-i lase să deseneze la o masă. Mi s-a spus că nu se poate, că vin ceilalţi peste ei. Cât despre ieşit afară din clasă, subiectul e deja tabu. Au stat bieţii copii în clasă, închişi, săptămâni întregi, deşi lunile ce tocmai au trecut au fost pline de zile cu soare de la 8 până seara.
Când am întrebat de ce nu-i scot afară pe copii, în parcul din curtea creşei, mi s-a spus că de fapt, unii părinţi cu pici bolnavi ar fi cerut să le stea copiii în clasă ca să nu răcească mai rău. N-am crezut.
Cât despre jocuri şi poveşti, atâta vreme cât nu intră în fişa postului, de ce ar face-o?
La prima şedinţă cu părinţii, directoarea ne-a sugerat, cu jumătate de gură ce-i drept, că ar fi bine să strângem bani astfel încât televizorul din clasă să fie schimbat. M-am enervat şi le-am sugerat eu îngrijitoarelor ca tuturor, chiar şi lor, le-ar fi mai bine dacă ar folosi mai multe cărţi, jocuri şi muzică la grupa în loc de televizor. Iar pentru asta am propus să cumpărăm noi, părinţii, material didactic. Copiii ar învăţa ceva, s-ar mai opri din ţipat, poate ar fi mai cooperanţi.
Deja asta s-a întâmplat, iar părinţii au adus de acasă un cd player, cd-uri cu poveşti şi cântece.
Rezultate mici au apărut, dar totul e pe bază de chef şi disponibilitate.
Ei, dacă toate astea s-ar întâmpla organizat, impus prin lege ar fi mai bine.

În acest moment, doar 4 la sută din personalul creşelor este pregătit să educe, iar 50 la sută nu a participat nicioadată, la niciun curs de formare (datele au ca sursă documentele MEC). Acum, Ministerul a emis toate actele suplimentare necesare pentru impunerea educaţiei în creşe: hotărâre de guvern, metodologie, curriculă.
Nu înţeleg de ce se amână adoptarea lor. Poate că se aşteaptă rezultatul alegerilor pentru ca Legea Educaţiei să fie schimbată din nou!!!!

Pentru părinţii care vor să ştie ce schimbări vrea să facă Ministerul Educaţiei adaug unele prevederi din proiectele de acte normative care impun educaţia în sistemul antepreşcolar:

,,Educatorul puericultor din creşă şi din alte unităţi de educaţie antepreşcolară are, în principal, următoarele atribuţii: a) realizează activităţi de îngrijire şi de stimulare psihomotorie a copiilor în vederea creşterii gradului de independenţă; b) realizează activităţi care vizează dezvoltarea comportamentului socio-afectiv; c) asigură formarea şi perfecţionarea comportamentului verbal; d) realizează programe care cuprind activităţi ce urmăresc creşterea receptivităţii generale la stimuli în vederea dezvoltării capacităţilor şi atitudinilor în învăţare; e) înregistrează progresele realizate de copil în jurnalul acestuia; f) colaborează activ cu părinţii/reprezentanţii legali ai copiilor care frecventează unitatea.,,
,,Educaţia antepreşcolară se realizează pe baza unui curriculum naţional, centrat pe dezvoltarea fizică, cognitivă, emoţională şi socială a copiilor, respectiv pe evaluarea, diagnosticarea şi remedierea timpurie a eventualelor deficienţe de dezvoltare.,,
,,Tipurile de activităţi desfăşurate cu copiii în unităţile în care se oferă servicii de educaţie antepreşcolară sunt: a) jocul cu jucăria, jocul simbolic, jocul senzorial, jocul cu nisip şi apă, jocul de construcţie, jocul didactic; b) activităţi artistice şi de îndemânare: desen, pictură, modelaj, activităţi practice şi gospodăreşti; c) activităţi de muzică şi de mişcare: audiţii, jocuri muzicale, jocuri cu text şi cânt, cântece, euritmie; d) activităţi de creaţie şi de comunicare: povestiri, memorizări, lucrul cu cartea, citire de imagini;
e) activităţi de cunoaştere: observări, lecturi după imagini, activităţi matematice, convorbiri, jocuri didactice, experimente; f) activităţi în aer liber: plimbări, jocuri la nisipar, jocuri şi întreceri sportive, utilizarea aparatelor de joacă.,,
În plus, copiii între 2 şi 3 ani trebuie să fie scoşi afară de 6 ori pe săptămână.
Asta îmi place cel mai mult. Prea sunt palizi toţi copiii crescuţi la oraş.

P.S Sugestii de audiţii muzicale în creşe făcutre de Ministerului Educaţie:
Anotimpurile – A.Vivaldi, Simfonia jucăriilor – L. Mozart, Mica serenadă – W. Mozart, Simfonia Ceasornicul – J.Haydn, Scene pentru copii – R. Schumann, Visul unei nopţi de vară – F.M.Bartholdy, Impresii din copilărie (fragmente) – G. Enescu, Folclor muzical zonal.

Tagged with: , ,

3 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Cristina said, on noiembrie 30, 2012 at 8:22 pm

  Sau poate ca e mai bine pentru copii ca sa stea cu mama acasa si ea sa se ocupe de proprii copii. Va dati seama ce tupeu pe mine! Sa propun ca parintii sa se ocupe de copiii lor!!

  • ilisescu felicia said, on septembrie 23, 2013 at 2:42 pm

   Stai acasa, daca-ti vin bani din mai multe parti, insa daca ai avut serviciu, si mai trebuie sa te si reintorci la el, si n-ai incotro, trebuie sa-l lasi cu cineva pe copilutz, ori cu o bunica mai sanatoasa, ori la cresa!

   • Cristina said, on septembrie 23, 2013 at 4:27 pm

    Nu neaparat stai acasa daca-ti vin banii din mai multe parti. Se poate sa stai acasa si daca te intereseaza de binele copilului. Unde scrie ca TREBUIE sa te reintorci la servici? Doar nu s-a facut contract pe viata cu patronul!!! Mai important este copilul decit orice servici. Totul depinde de prioritati.


Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: