Blog de reporter

Să crească TVA-ul

Posted in România by gradinaru on octombrie 25, 2012

Din nou!!!! ,,Măcar,, cu un punct, adică de la 24 la 25 la sută. Să se adune așa, fără niciun efort din partea guvernanților, ci numai din strânsul curelei la contribuabili încă 2 miliarde de lei anual la buget. Așa a anunțat astăzi presa că ar fi cerut FMI într-un raport care prognozează deprecierea leului cu 20 la sută și contractarea economiei cu 5 la sută anul următor.
Întrebat despre acest lucru, premierul răspunde, potrivit Mediafax că din contră, TVA-ul ar trebui să scadă la 20 la sută.
Eu pe cine să cred?
Experiența ultimilor ani ne arată că de la Călin Popescu Tăriceanu încoace, de fiecare dată când FMI-ul a lansat o bombă, ea a și explodat.
Căutând informații pe tema asta, am găsit o altă declarație a experților FMI, datată 15 august 2012, preluată de Capital. Ce spuneau atunci aceeași experți? Că ,,dacă ne uităm la veniturile colectate de pe urma TVA în integralitatea lor şi te uiţi apoi la baza de impozitare de pe urma cărora sunt colectate, eficienţa TVA este mai degrabă scăzută. Nu primeşti 24% din tot ceea ce este consum. Sunt rate mai mici asupra unui număr de bunuri, sunt scutiri, şi aceste scutiri şi rate scăzute fac ca veniturile pe care le colectaţi să fie jumătate din ce-aţi putea colecta, dacă totul ar fi impozitat, taxat la 24%. De aceea, eficienţa TVA este relativ scăzută faţă de alte ţări. Este spaţiu aici.,,
Așadar, experții ăștia geniali se gândeau încă de pe atunci că dacă tot n-a ieșit picior de român în stradă să protesteze pe bune, împotriva măsurilor de austeritate, e loc de mai mult.
Nu-i niciun secret că mulți oficiali străini s-au mirat și au recunoscut la momentul iunie 2010 că măsuri de austeritate atât de dure ca în România nu puteau fi luate în alte părți dintr-un foc.
În Spania, că tot am fost acolo de curând, creșterea TVA-ului din septembrie, de la 18 la 21 la sută, a scos zeci de mii de oameni în stradă în ultimele săptămâni. Creșterea unui abonament lunar la metrou de la aproape 57 de euro la 60 de euro a dus la blocaje în Madrid zile întregi.
La noi? Pauză!
Așa că FMI-ul, alături de alți funcționari înalți care trăiesc peste tot în lume de pe urma proștilor a ajuns la concluzia că românul încă poate duce mult și îndesat.
În Europa, doar 5 țări au TVA mai mare ca în România: Ungaria, Norvegia, Croația, Suedia și Islanda.
Citiți această analiză excelentă plublicată ieri de Hotnews. Este despre numărul record de tineri care nu fac nimic, în România și în Europa. în Spania, șomajul în rândul tinerilor a ajuns la 50 la sută.
Generația care ar trebui să ne susțină pe noi, cei care muncim acum.
Cumulați toate aceste informații cu faptul că de la an la an, toate taxele școlare cresc peste tot în lume. Vor urma generații întregi fără studii și venituri. Ce ne mai trebuie război clasic? Ne vom mânca între noi.
Mie una îmi e deja frică de ce va urma după alegeri. Amânarea întocmirii bugetului pentru după 9 decembrie mi se pare cel mai clar semn că 2013 va fi ucigător, economic vorbind.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: