Blog de reporter

De ce va avea Mihai-Răzvan Ungureanu o relaţie dificilă cu presa

Posted in Uncategorized by gradinaru on februarie 7, 2012

Tocmai urmăresc prima declaraţie publică a lui Mihai-Răzvan Ungureanu în calitate de premier desemnat, la Parlament, în faţa a 20 de reporteri care au sărit buluc pe el. Modul de adresare ( „măi copii”, „dumneavoastră”, „dragul meu”) mă face să scriu rândurile de mai jos.

Aşadar, Mihai-Răzvan Ungureanu va avea o relaţie grea cu presa

-Pentru că jurnaliştii sunt insistenţi, uneori agresivi, iar M. Ungureanu nu agreează deloc acest stil, ba chiar devine nervos şi nu-şi poate ascunde iritarea.
În plus, cu cât un jurnalist care insistă este mai nepregătit profesional cu atât M. Ungureanu va spune mai puţin.
-Pentru că de 8 ani, Mihai Răzvan Ungureanu are drept obligaţie de serviciu să vorbească cât mai puţin şi să se controleze permanent în spaţiul public, iar meseria de prim ministru presupune să comunici permanent cu populaţia, prin intermediul presei. În plus, nu are exerciţiul întâlnirilor directe cu oamenii obişnuiţi, cu excepţia studenţilor.
-Pentru că Mihai-Răzvan Ungureanu nu se va simţi în largul lui dacă nu e sigur că interlocutorul e de bună credinţă. Iar când eşti premier şi ai 20 de microfoane în faţă, nu mai ai timp să analizezi tot timpul.
-Pentru că probabil, de fiecare dată când va fi invitat de către un realizator Radio sau TV, va cântări răspunsul şi prin prisma informaţiilor nepublice pe care le deţine despre realizator/director/patron. Aşadar nu se va gândi exclusiv la public.
-Pentru că a acceptat funcţia de prim ministru la propunerea unui preşedinte nepopular în acest moment şi care comunică tot mai prost. Inevitabil, Mihai-Răzvan Ungureanu preia şi o parte din această „zestre”.
-Pentru că Mihai-Răzvan Ungureanu va fi greu de prins „la declaraţii”. Nu va merge la taiat de panglici, nu e lider politic, deci nu are de ce să meargă la şedinţe de partid, să-l „vânezi” la intrare şi la ieşire. Dacă el nu va ieşi regulat, absenţa va duce la tensiune şi la presupuneri gratuite.
PS.
Poate că mă înşel, însă ştiu sigur că dacă o redacţie va dori un interviu cu Mihai Răzvan Ungureanu, atunci cel desemnat trebuie să fie ales cu grijă. Obligatoriu, acesta trebuie să respecte regulile on şi off record, trebuie să fie politicos şi de bună credinţă. Altfel nu va obţine decât un interviu gol de orice conţinut.
Nu ştiu de ce a acceptat M. Ungureanu să fie premier, eu cred că a riscat prea mult, dar ştiu că a fost fascinat de şefia SIE. Spunea la un moment dat că jobul îi oferă o şansă intelectuală incredibilă.
Poate că îi e dator lui Traian Băsescu care l-a pus atât ministru de Externe, cât şi director SIE. Doar că între cei doi mi se pare că e o nepotrivire de caracter uriaşă care va ieşi la iveală la un moment dat.

Un răspuns

Subscribe to comments with RSS.

  1. tavi said, on februarie 7, 2012 at 7:33 pm

    Cand pe sarpe il doare capul,iese in drum.


Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: