Blog de reporter

Copii traficaţi

Posted in munca mea by gradinaru on februarie 17, 2010

sunt peste tot în lume, la orice oră.
Departamentul de Stat estimează numărul adulţilor şi al copiilor traficaţi la un milion anual.
Români nu se ştie câţi sunt. Agenţia Naţioanală împotriva Traficului de Persoane a ajuns anul trecut la 780 de români traficaţi pentru sex şi muncă, adulţi şi copii la un loc.
Ştim însă că numărul copiilor abandonaţi şi/sau abuzaţi creşte iar, după o stagnare de 2,3 ani. În 2009, în centrele de zi au ajuns cu aproximativ 2000 de copii mai mulţi decât în 2008.
Cauze principale: neştiinţa şi sărăcia adulţilor. Cu alte cuvinte, EDUCAŢIA PRECARĂ.

Am avut senzaţia la finalul acestui material că am spus atât de puţin faţă de cât era de spus…
Nu mi-au ajuns cele 45 de minute alocate săptămânal de Antena 3 „Reporter Special”.
Dar am avut o altă satisfacţie: toate persoanele adulte din material sunt una şi una.
Ştiţi, se mai întâmplă, când faci un reportaj de 45 de minute, să nu „iei” întotdeauna pe cine ai vrea, ci şi pe cine „găseşti”.
Eu, după interviurile cu Iana Matei (Reaching Out), Diana Stănculeanu (Salvaţi Copiii), Cătălina Florea (Telefonul Copilului), Romulus Ungureanu (Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane) şi Bogdan Cristoiu (primăria Sectorului 5) mi-am spus aşa: „ce bine ar fi ca în fiecare instituţie publică să fie măcar câte 5 ca ei!”. 5 Interviuri, 5 profesionişti!
A fost satisfacţia să vezi că şi în instituţiile de stat se mişcă lucrurile, mai trebuie să le şi vezi.

Pe de altă parte, nici nu s-a difuzat materialul că m-a şi sunat un parlamentar care văzuse promo-ul materialului de sâmbătă. Care mi-a explicat că şi Parlamentul încearcă să facă ceva bun pentru românii care sunt traficaţi, dar şi pentru imaginea României de ţară sursă de trafic. N-am ştiut, dar cică există o subcomisie parlamentară care încearcă să înfiinţeze un post de Înalt Reprezentant al României pe acestă problemă.
„Domnule parlamentar, mai bine faceţi o campanie să educaţi adulţii de la sate cărora le fug copiii de acasă de atâta bataie şi sărăcie! Cu cine puteţi dumneavoastră: cu preotul, profesorul şi poliţistul!”, i-am spus.
„Aşa e doamnă, da dacă nu sunt bani….”, mi-a replicat.

Deci, sâmbăta asta asta pe Antena 3, la Reporter Special, de la 22.05 despre copii traficaţi şi abuzaţi. O să auziţi ce simte un minor traficat şi abuzat.

PS. De ce nu am mai scris în ultimele doua luni: din motive personale şi din dezamăgirea de a vedea cum patronii de presă autohtonă continuă să renunţe la profesionişti de care nu are cum să nu-ţi fie dor, colegi care te stimulau profesional când tu erai mic şi ei erau mari, când tu nu scrisesei o anchetă, iar ei erau pe front, când încă tu citeai cărţi elementare şi vroiai să ajungi ca ei. Mi-e dor să-i văd pe sticlă pe Cristina Liberis, Sanda Nicola, Mile Cărpenişan, Adelin.

4 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Raluca said, on martie 30, 2010 at 5:23 pm

  Din pacate, unul dintre ei s-a dus… Mile e in ceruri, Dumnezeu sa-l odihneasca!

 2. Iulian said, on mai 8, 2010 at 9:56 am

  Mile a plecat int-o lume, poate mai buna decat aceasta. Adelin…da se simte lipsa unor profesionisti adevarati nu a unor amatori care se dau profesionisti.
  P.S. toata stima si respectul pentru reportajele facute.

 3. Melcul atomic said, on iunie 4, 2010 at 6:52 pm

  Scuze ca scriu aici… interesat/a de un schimb de link ?
  Merci fain 🙂
  http://melculatomic.wordpress.com

 4. PRM-istul said, on septembrie 12, 2011 at 9:18 am

  Traficul de fiinţe umane nu pândeşte la colţul străzii, nu bate la uşi, însă săracia, neatenţia, naivitatea, dorinţa de bunăstare economică neânsoţită de discernământ pot transforma fete nevinovate în victime ale criminalităţii organizate – o lume inumană, în care traficanţii folosesc cele mai crude mijloace pentru a obţine bani dispunând fizic, psihologic şi economic de alţi oameni, transformându-i în sclavi, într-o lume în care sclavia a apus de mult.

  Traficanţii de persoane nu îşi aleg la voia întâmplării victimele. Au transformat cumpărarea, vânzarea şi exploatarea oamenilor într-o profesie de excelenţă. Au reguli nescrise, dar foarte explicite şi eficiente, metode atent elaborate pentru recrutarea, transportul şi exploatarea victimelor.

  Traficul de fiinţe umane a dobândit, în ultimii ani, dimensiunile şi particularităţile unui fenomen social transnaţional, responsabil pentru multe drame umane, pentru suferinţe devastatoare provocate victimelor, fie ele exploatate pentru muncă forţată, pentru oferirea de servicii sexuale, pentru practicarea cerşetoriei ori pentru alte scopuri criminale. În acelaşi timp, traficul de fiinţe umane reprezintă un fenomen de criminalitate organizată care nu cunoaşte graniţe, o infracţiune gravă prevăzută şi pedepsită de legislaţia celor mai multe ţări.

  In Romania traficul de persoane este o politica de stat si un comert modern care alimenteaza coruptia si crima organizata Nu exista judet, oras, chiar comuna in care temutii interlopi sa nu-si faca propria lege. Minorii devin o victima sigura in plasa acestor infractori pentru care banul este singura lor religie. Zeci de mii de fetite, copile inca, au fost transformate dupa 1990 in sclave sexuale si scoase peste granite sau traficate intern. Politia de frontiera “monitorizeaza” de aproape 20 de ani, insa rezultatele sunt impresionante doar in statistici. In fiecare oras din Romania, tentaculele criminalitatii economico-financiara si chiar cea organizata au anihilat, din start, politicieni, colonei si generali de politie, judecatori.

  The Times a publicat un clasament al tarilor de unde sunt traficate cele mai multe fete, in tarile Europei de Vest:
  • 1. Romania (pe locul 3, in 2006, după integrarea în Uniunea Europeană, situaţia s-a schimbat, România urcând în fruntea acestui top.) (12%)
  • 2. Rusia (9%)
  • 3. Bulgaria (8%)
  • 4. Ucraina si Nigeria (7%)
  • 6. Brazilia (5%)
  • 7. Belarus; Moldova; Polonia; Ungaria; Tailanda (4%)
  Conform datelor oficiale detinute de autoritatile italiene, in Roma 85% dintre prostituate sunt romance,in Milano 8 din 10 prostituate sunt romance. In Danemarca, Romania este tara cu cele mai multe prostituate si potrivit Europol, Eurojust, The Times, CNN, primul exportator de prostitutie din Europa este Romania.Fara complicitatea politiei, aceasta performanta negativa nu ar fi posibila.
  Crima organizata cauta in mod constant afaceri legitime care pot fi folosite ca o acoperire.În spatele unor firme din judetul Arges care ofera locuri de munca pentru tinere, se ascund de fapt retele specializate în racolarea de fete care sfârsesc prin a se prostitua.
  Aceste firme sunt folosite drept paravan, pentru a sustine activitati ilegale, pentru a spala banii, dar si pentru ca liderii mafioti sa fie vazuti drept antreprenori de succes.
  Pe langa aceste firme, in stransa legatura cu ele, in orasul Curtea de Arges exista mai multe grupari mafiote care actioneaza subversiv si conspirativ in tara si strainatate (grupari mafiote indestructibile conduse de politia mafiota locala, care invoca motivul necunoasterii in legatura cu aceste bande) si care cu complicitatea taximetristilor locali, racoleaza, transporta si plaseaza fete pentru prostitutie, fete care ulterior sunt traficate extern
  Masini ale proxenetilor din Arges care racoleaza fete pentru prostitutie si clienti pentru acestea, direct sau prin diversi intermediari, din baruri, restaurante, cofetarii, etc precum si prin intermediul telefonului (la fel, direct sau prin diversi combinatori): B-14-WXH – prostituata proxeneta cu onorabilitate aparenta care a fost casatorita si cu Caroli Pici, zis Loti, membru in banda lui George Nan, un infractor de talie internationala implicat in trafic de fiinte umane, rapiri, camatarie si omoruri, furturi din apartamente, furturi din si de masini, care pe data de 20 iunie 2004 a rapit si sechestrat pe Anna Maria Valdata,sotia unui magnat italian pentru care a cerut o rascumparare de peste 1 milion de euro ziare.zaraf.ro/articol8544/RAPITORUL-MILIARDAREI-INFRACTOR-INTERNATIONAL.htm
  archivio.panorama.it/home/articolo/idA020001025842
  independent.co.uk/news/world/europe/nightmare-of-kidnapping-returns-to-italy-as-millionaires-wife-is-held-733071.html
  si B-34-TND – proxenet
  Despre puscariasul-proxenet Caroli Pici, zis Loti si politia mafiota din Curtea de Arges:
  ziarulprofit.ro/archives/6159
  ziarulprofit.ro/archives/10990

  Activitatile ce compun Crima Organizata (prostitutia, proxenetismul, traficul de persoane,traficul de droguri, traficul de tigari, evaziunea fiscala, etc) au un caracter secret si bine organizat, din care cauza realizeaza un impact social deosebit de negativ in multe state el constituind “cancerul perfid” care vlaguieste puterea societatii, ameninta integritatea guvernelor, determina cresterea taxelor care se adauga la pretul marfurilor, pericliteaza siguranta si locurile de munca ale cetatenilor, aduce daune agentilor economici aflati in competitie, controleaza prin forta banilor sindicatele, in final realizand o puternica influenta in sfera economicului, socialului si mai ales politicului
  Grupurile politico-economice de inspiraţie mafiotă, cu legături în lumea interlopă, luptă de ani buni de zile să controleze statul român.Istoria lor este lungă şi porneşte chiar dinainte de decembrie 1989. În atâţia ani au ajuns să controleze oameni politici din toate partidele, oameni din poliţie, din procuratură, şi, din păcate din justiţie. Aceste grupari mafiote n-au apărut peste noapte şi au mai încercat să preia controlul ori de câte ori au simţit că statul este slab. In acest moment au ajuns să aibe putere să fabrice şi să controleze dosare, să declanşeze anchete sau chiar să le oprească brusc
  ziarulprofit.ro/archives/14988


Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: