Blog de reporter

Despre experimente spaţiale româneşti

Posted in munca mea by gradinaru on decembrie 4, 2009

este vorba în reportajul de mâine seară de la „Reporter Special”. Ca de obicei, pe Antena 3, de la 22.05.
Pe scurt, este un film în care membrii Asociaţiei Române pentru Cosmonautică şi Aeronautică vorbesc despre încercările lor de a face istorie în România, acasă la ei.

Deocamdată, membrii ARCA au la activ două participări importante la competiţiile X Prize: Ansari X Prize iar acum, Google Lunar X Prize.
Până acum nu au câştigat nimic, dar perseverenţa lor este totuşi o excepţie pentru România.
Chiar şi numai pentru asta, dar evident şi pentru ceea ce fac, am crezut că merită atenţie.

În 2004, ARCA nu avea cum să câştige Ansari X Prize. În primul rând pentru că la acea vreme, a concurat cu Virgin Galactic (câştigătoarea competiţiei, cea care a reuşit să trimită turist în spaţiu), cu oameni şi cu tehnologii în care s-au investit zeci de milioane de dolari. Asta în timp ce românii încă se rugau de unii şi de alţii să-i ajute cu materiale compozite şi cu spaţii în care să-şi pună mintea la bătaie.
Pentru a obţine finanţare, membrii Arca au bătut atunci la toate uşile posibile, inclusiv la cea a premierului de atunci, Adrian Năstase. Liderul ARCA, Dumitru Popescu, spune că toată lumea i-a trimis la plimbare.
În schimb, americanii de la X Prize au crezut în ei. Asta i-a motivat să continue.
Ansari X Prize le-a adus celor de la Arca notorietate mai mult în străinătate decât în România. Nu au câştigat, dar au realizat primul motor de rachată reutilizabil din materiale compozite. Pentru asta au câştigat respectul Fundaţiei X Prize

În urmă cu 4 săptămâni am filmat cea mai importantă încercare a celor de la ARCA de a ajunge în spaţiu. Luna trecută, ARCA a vrut să spargă gheaţa cu un zbor suborbital. N-a reuşit.

Jurnalistic, urmăresc proiectele acestor oameni încă din 2005. I-am cunoscut în Las Cruces, SUA, la una dintre etapele X Prize. Atunci, erau timizi, copleşiţi parcă de faptul că reviste şi site-uri celebre îi intervievau, dar şi de diferenţele materiale imense între ei şi celelalte 5 echipe din competiţie.
Acum, par copleşiţi mai degrabă de intrigile şi acuzaţiile din ţară, de neîncrederea celorlalţi în ei. Nici ei nu mai par siguri că vor reuşi să facă mai mult.

În documentarul „Cel mai înalt vis românesc” nu am vrut să-i combat nici pe cei de la ARCA, care parează, un pic exagerat după părerea mea, nici pe cei care spun despre membrii asociaţiei că sunt nişte amatori. De aceea, în acest documentar nu veţi auzi nicio voce din off.

Imagine: Liviu Dochiţa

Tagged with: , ,

12 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] difuzează în seara aceasta, de la 22.00, la Antena 3, sub semnătura Ancăi Grădinaru. Dacă aveţi timp, poate vă […]

 2. sorin dinea said, on decembrie 7, 2009 at 9:49 pm

  Draga Anca,
  “Cel mai inalt vis romanesc” reprezinta o incercare reusita de a prezenta adevarul despre eforturile ARCA de a duce Romania in spatiu.
  Iti multumesc ca ai avut rabdare sa stai cu noi, sa mananci alaturi de noi, sa tremuri de frig alaturi de noi si mai ales pentru faptul ca ai facut tot posibilul sa cauti sa ne intelegi.
  Iti multumesc ca ai dovedit ambitie si profesionalism in a evidentia lupta ARCA pentru a face o imagine buna Romaniei prin activitatile stiintifice si tehnice pentru care asociatia exista…chiar daca acum nu mai crezi in noi. Ne multumim insa ca oamenii acestei tari si multi oameni de peste ocean, inca mai cred in noi si sustin proiectele noastre.
  E adevarat ca nu am castigat inca nici un premiu, dar nu pentru ca am concurat cu Virgin Galactic, ci doar pentru ca astea sunt regulile competitiei: sa castige cel mai bun, nu cel mai cunoscut.
  Daca predecesorii nostri ar fi gandit asa cum spui tu, n-am fi avut nici avioane cu reactie, nici pancreina (insulina). Totusi, m-as bucura ca tu sa poti castiga odata un premiu de film cu un documentar despre primul zbor spatial romanesc al ARCA, desi, din pacate, apeland la o filozofie ca cea mai sus mentionata, ma gandesc ca nici tu nu mai crezi ca poti face asta.
  Anca, ma doare sa vad ca tratezi cu lejeritate subiectul zborului spatial…
  Cei despre care ne spui ca ne considera amatori, ei fiind niste profesionisti probabil, ar putea sa confirme ca e totusi greu sa ajungi in spatiu in mod fizic si nu doar cu gandul. Totusi, iti doresc sa ai ocazia sa poti sa faci un reportaj special si despre eforturile lor de a cuceri cosmosul, altfel decat cu proiecte pe hartie. Asta este si motivul pentru care ei doar isi doresc sa ajunga acolo, in timp ce noi tremuram uzi in noiembrie, in largul Marii Negre, timp de 7 ore ca sa facem asta, sperand ca cei ce au exclusivitate sa filmeze ceea ce vad, au si capacitatea de a intelege la ce eveniment istoric participa.

  Si te asigur Anca, ca vei ramane in sufletul meu ca o persoana ambitioasa si echidistanta, chiar daca descrierea tehnico-stiintifica de care ai fost atat de multumita atunci cand mi-ai luat-o in interviu, n-ai mai considerat ca ar trebui data pe post, desi a fost introdusa in Promo…
  Sunt convins ca, fiind de atata timp alaturi de noi, pana si tu simti in sufletul tau cum “Cel mai inalt vis romanesc” va deveni in curand Realitate, astfel sa putem merita si noi macar o voce din off.
  Iti multumesc si te asigur ca esti binevenita la noi, oricand doresti, chiar daca eu n-am avut acces la seful tau, atunci cand am dorit sa vb cu el.
  Multumesc Anca, da retine te rog, ca oricat de mici ne considera unii ca suntem, ARCA se va scrie intotdeauna cu litere mari…

  cu respect
  sorin dinea
  dr. inginer „amator” aerospatiale, „timid si coplesit” de proiectele la care participa cu echipa ARCA 🙂

 3. gradinaru said, on decembrie 7, 2009 at 11:16 pm

  Sorin, în primul rând te contrazici. Odată spui că am „dovedit ambitie si profesionalism in a evidentia lupta ARCA pentru a face o imagine buna Romaniei prin activitatile stiintifice si tehnice pentru care asociatia exista”, iar mai jos că am tratat subiectul cu „lejeritate”.
  Apoi, absenţa vocii din off a avut menirea de a da o valoare mai mare materialului, materialul a fost gândit să vă spuneţi voi povestea, nu eu.
  Partea cu sincronul cu tine. Ai intrat în promo pentru că promo-ul a fost gata înainte de documentar astfel încât să poată intra pe post cât mai devreme. Cum materialul a ieşit mai lung decât limita permisă emisiunii, a trebuit să scurtez materialul.
  Eşti supărat că nu ai avut acces la şeful meu. Vroiai să-l convingi pe el să intervină să nu las anumite părţi din interviurile cu voi, după ce ai încercat să mă convingi pe mine să nu dau un sincron cu unul din membrii echipei voastre pe motiv că „nu ştia ce spune”?????

 4. sorin dinea said, on decembrie 8, 2009 at 12:48 pm

  Draga Anca,

  Multumesc si iti doresc Sarbatori Fericite !

  Sorin

 5. Mihnea Graur said, on decembrie 8, 2009 at 10:02 pm

  Păcat că nu am aflat din vreme…:(
  Va fi cumva redifuzat? Sau a fost “urcat” pe un site? M-am uitat pe videonews nu l-am zărit…

  P.S. Am pus aceeaşi întrebare şi la Vlad Petreanu, dar nu mi s-a răspuns. Am citit mult despre proiectul acesta şi mă aştept ca şi reportajul vostru să fie la acelaşi nivel înalt şi la propriu şi la figurat…sper să vă vindeţi mai bine marfa pe viitor. Mult succes!

 6. sorin dinea said, on decembrie 9, 2009 at 11:08 am

  Mihnea, gasesti inregistrarea aici
  http://www.antena3.ro/emisiuni/reporter-special

 7. Mihnea Graur said, on decembrie 9, 2009 at 11:23 am

  Sorin, mulţam frumos!

 8. Razvan said, on decembrie 14, 2009 at 9:27 pm

  Eu ii sustin si sper sa castige. Si romanii au potential dar nu prea au resurse.

 9. Lucian Cozma said, on decembrie 15, 2009 at 4:03 am

  Citat:
  „Cei despre care ne spui ca ne considera amatori, ei fiind niste profesionisti probabil, ar putea sa confirme ca e totusi greu sa ajungi in spatiu in mod fizic si nu doar cu gandul. Totusi, iti doresc sa ai ocazia sa poti sa faci un reportaj special si despre eforturile lor de a cuceri cosmosul, altfel decat cu proiecte pe hartie”

  1- Este mult mai bine sa faci UN PROIECT BUN pe hartie decat sa faci praf milioane de Euro in 8 ani risipind banii an de an pe tot felul de proiecte prost concepute, incomplete si duse doar pana in faza incipienta NICIODATA la bun sfarsit. By the way-proiectele INTOTDEAUNA se fac PE HARTIE; o constructie profesionala se face intotdeauna pe baza de proiect si un proiect nu se face din mers si in minte, ci PE HARTIE obligatoriu. Pe baza unui caiet de sarcini se intocmeste un studiu de solutie privind tehnologia optima ce ar trebui aplicata si care poate fi concret abordata functie de posibilitatile tehnice si financiare; iar mai departe se intocmeste un anteproiect care prin cercetare si testare de laborator este succesiv imbunatatit pana ajunge in faza finala in care se stabileste PROIECTUL. Acesta se face obligatoriu PE HARTIE fiind insotit de calculatia tehnica si de o serie de studii complementare- printre care si acela de fezabilitate.
  Un bun proiect este acela care ofera solutii tehnologice- REALISTE, ECONOMICE, PERFORMANTE si FIABILE.
  Nu ati urmat calea unui adevarat profesionist, nu ati intocmit un proiect adevarat ci ati venit doar cu o serie de idei generale, majoritatea GRESITE, unele chiar greseli elementare care ies la iveala din studiul mecanicii de nivel gimnazial ca sa nu mai vorbim de fizica mai avansata- cea care studiaza fenomenele fizico-chimice induse de radiatiile ionizante (specifice mediului ambient cosmic). Nimic nu este tehnologic performant- nici sistemul de lansare, nici sistemul de propulsie al vehicolului reactiv, nici amestecul combustibil pentru care s-a optat (acesta este de-a dreptul sinucigas…), nici conceptia generala.., nimic.
  Mai grav, „proiectul” (…) vostru pe langa greselile conceptuale grave, este complet lipsit de FIABILITATE. Conditie ceruta in mod imperios de catre X-Prize. „Fiabilitate” inseamna sa prezinte capacitatea unui dispozitiv tehnic de a avea siguranta in funtionare, sa poata functiona in mod repetat LA FEL, oricand este pus in functiune de catre operator. Asta inseamna sa fi capabil sa lansezi aparatul (aeros)patial oricand in timpul anului, de oriunde (in principiu, dar cu respectarea prevederilor Codului Aerian apropos de proximitatea regiunilor locuite) fara a avea nevoie de pregatiri indelungi si costisitoare; iar aparatul de zbor sa fie capabil sa zboare de fiecare data aproximativ la fel- in baza fiabilitatii sale. La capitolul „fiabilitate” sunteti tot egali cu zero…

  2,- Conrad Haas a facut marile sale vizionare proiecte, PE HARTIE; la fel si Nicolae Vaideanu- care by the way, ERA AMATOR (jurist de profesie…); multa vreme, chiar si Henri Coanda a proiectat pe hartie si a facut unele teste de laborator pe modele foarte reduse- abia cu sustinerea financiara si industriala a nazistilor si ulterior a SUA, a putut concretiza la scara 1:1 aerodina sa lenticulara; Liciar, la fel- si exemplele pot continua…

  De aceea si repet- mai bine un proiect BUN pe hartie decat sa cheltui prosteste o gramada de timp (2002-2010) si o groaza de bani de la o lista intreaga de sponsori, pe tot felul de idei gresite, incomplete si incadrate intr-o activitate inconstanta si stangace.

  Nu uita ca si desavarsirea lui Traian Vuia, ca inginer, s-a facut abia intr-un tarziu. Cand visatorul si genialul Vuia a ajuns la Paris- era JURIST, si o perioada DIN ASTA si-a castigat bruma de bani (din avocatura). Pana si (initial-) juristul Vuia a stiut sa realizeze munca de cercetare tehnico-stiintifica, intocmind proiecte CARE AU FACUT ISTORIE. Proiectele le-a facut… pe hartie. Si le-a facut nu doar bine, ci genial…

  3- Daca vorbim despre „a face istorie” si despre ilustrii nostri inaintasi care intr-adevar AU FACUT ISTORIE dar cu o sponsorizare care nu atingea nici 0,1% din sponsorizarea ARCA- ar fi cazul sa amintim ca Henri Coanda a facut istorie la varsta de nici 30 de ani macar, cu banii lui tata-sau si stransi cu-chiu-cu-vai de ici-de colo; Rudolf Liciar era lautar si castiga bani de la meseni din restaurante. Nicolae Vaideanu lucrase intai ca grefier apoi… ca muncitor la Uzina Resita. Toti AU SCRIS PAGINI DE ISTORIE desi au avut o sponsorizare amarata sau… deloc.
  Oricare dinte cei mentionati, DACA ar vedea acum CE FACETI VOI, Dumnezeule, s-ar rasuci in mormant si ar mai muri inca odata…

  Pentru ca nu va doresc catusi de putin raul sau insuccesul, as fi tentat in incheiere sa va urez succes.., dar cum sa pot face asta din moment ce analizand inginereste „proiectul” (care de fapt nici macar nu intruneste conditiile de a fi numit asa…) vostru, realizez ca nu aveti nicio sansa. Dar… in cele din urma vom vedea concret cine se insala, NU-I ASA ? Ca VORBE, poate spune oricine, oricate- in final faptele despart adevarul de minciuna.

  Succes

 10. alex said, on decembrie 17, 2009 at 1:14 am

  ma bucur k am descoperit blogul

 11. Valentina said, on decembrie 28, 2009 at 4:56 pm

  Acest individ, Olteanu promovat recent ar trebui sa demisioneze imediat si de la BNR si sa uitam de el cât mai repede.

  Cine este acest individ, un parvenit din sistemul comunist, educatie comunista si in plus un juif murdar.

  Ghizela Vass (n. 22 aprilie 1912; d. 2004) a fost o activistă comunistă din România. A fost bunica din partea mamei a lui Bogdan Olteanu, ex.preşedinte al Camerei Deputaţilor. Era de origine evreiască din Basarabia si a facut parte din echipa Ana PAUKER.

  A intrat in PCR în 1933, când partidul era compus în mare parte din agenţi NKVD. A avut o ascensiune în partid foarte rapidă. În 1945 ea ajunsese membru al CC al PCR şi a reuşit să se menţină în funcţii până la sfârşitul anilor ’70. Printre sarcinile Ghizelei Vass s-au aflat, până la inceputul anilor ’40, şi „eliberarea” moldovenilor de la Chişinău de sub „jugul burghezo-moşieresc românesc”, iar, ulterior, după 1945, eliberarea românilor de la Bucureşti „de sub jugul lui Iuliu Maniu şi Brătianu”.

  Între 1948-1984 a fost membru al CC al PCR, secretar al organizaţiei PCR din Bucureşti (din 1953, când a fost exclusã din Secţia Externã a CC, în urma campaniei antievreieşti din rândurile nomenclaturii) şi şef de secţie la CC al PCR (1975-1984).
  În 1980, fiica şi ginerele ei (Eugen Zeiligsohn, medic) au plecat într-o excursie în Europa, stabilindu-se ulterior în SUA.

  După ce a fost director adjunct al Secţiei Organizatorice a CC al PMR, în 1954 a fost admisă în secretariatul CC, iar în 1958 a devenit şefa secţiei relaţii internţionale a partidului. În mai 1961 a fost decorat cu medalia „A 40-a aniversare de la înfiinţarea Partidului Comunist din România”.

  La începutul anilor ’70, a fost „marginalizată” de Nicolae Ceauşescu în funcţia de adjunct al secţiei relaţii internaţionale, iar în 1982, pensionată. După pensionare, a fost numită vicepreşedintă a Crucii Roşii, păstrându-şi privilegiile.

  Ghizela Vass, alături de Lidia Lăzărescu (nume conspirativ), Olga Deutsch şi Andrei Goanţă (nume conspirativ, mai târziu s-a refugiat în Israel), a condus un grup de sprijin şi coordonare a luptei antititoiste format în cadrul secţiei de relaţii internaţionale a PMR.

  A fost soţia lui Ladislau Vass, ilegalist maghiar, fost adjunct al ministrului finanţelor şi membru al Comisiei de Revizie a CC al PMR, şi o apropiată a Elenei Ceauşescu

  IATA cine sunt liberalii din ROMANIA

 12. john said, on ianuarie 1, 2010 at 10:12 pm

  Ce sa mai, suntem niste smecheri 😛


Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: