Blog de reporter

Astra Film Festival, 2009

Posted in Uncategorized by gradinaru on octombrie 30, 2009

E un deliciu. N-am mai fost la acest festival de mulţi ani şi constat acum că s-a dezvoltat enorm. E a zecea ediţie, iar până acum în arhiva Studioului Astra Film s-au strâns 4 mii de filme documentar din care 170 româneşti.
Pe scurt:
-de la an la an organizatorii adaugă secţiuni noi: în 2009 a apărut o secţiune cu filme realizate de copii.
-festivalul nu are şi nici nu va avea în curând o secţiune de documentare TV româneşti pentru că, îmi spunea directorul festivalului, Dumitru Budrala, „ce se face în România în acest moment, se face cu o cercetare minimă. Documentarele sau reportajele produse de televiziunile de la noi sunt făcute pentru oameni grăbiţi. Tăieturile sunt prea rapide. Realizatorii nu au timp să aprofundeze”. Confirm cu amărăciune. Toate subredacţiile din televiziunile care produc reportaje documentar sunt subdimensionate. Cu toate astea, organizatorii au inclus în programul festivalului un minidocumentar TV: „Ultima misiune” al lui Adelin Petrişor, filmat de Dan Gecui.
– în 2009 Astra Film Festival a făcut un parteneriat cu Fundaţia Soros România, astfel încât cele 4 filme realizate în cadrul programului „Interesul public pe agenda media” au fost prezentate la Sibiu. Filmele au fost realizate de jurnalişti din presa locală. Soros România şi Astra Film Festival i-au chemat la Sibiu nu doar pe realizatorii celor patru filme ci şi pe şefii lor, ca să le explice cât de important ar fi să faciliteze producţie locală de filme documentar. Au venit doar 2.
-HBO România a anunţat la Sibiu că are de gând să dezvolte proiectul de producţie de documentare româneşti. De altfel, postul american va difuza pe 18 decembrie filmul lui Alexandru Solomon „Apocalipsa după şoferi”. L-am văzut aici. E interesant. E o bucată de România. Mi-a plăcut mult abordarea.
-o altă bucată interesantă de România a fost transformată în film de Tudor Giurgiu (care, m-a amuzat asta, apare pe generic inclusiv la capitolul „şoferi”). „Nunţi, muzică şi casete video” e un film care s-ar încadra în seria „ca la noi, la nimeni”. Am râs mult în timpul filmului, iar la final mi-am adus aminte că subiecţii filmului puteau fi mulţi dintre operatorii de magine din televiziunile noastre naţionale. Sunt o gramadă care sunt obligaţi să filmeze la nunţi şi botezuri.
-Corneliu Popurumboiu a prezentat ceea ce el a numit documentarul său preferat: „Out of the present” de Andrei Ujică. O producţie nemţească din 1995. Extraordinare subiectul şi imaginile. Filmul este de fapt o aşezare logică a tuturor imaginilor filmate în timpul zborurilor spaţiale ruseşti de până în anii 90, la care producătul a avut acces. M-am mirat să descopăr că ruşii au făcut publice atâtea imagini din spaţiu. Nu vă vine să credeţi cât de frumos arde o lumânare într-o navă cosmică.
-la anul, Bucureştiul va fi gazda unui training pentru realizatorii de documentare, organizat de EURODOC
-în final, muţumesc mult organizatorilor pentru că m-au invitat la acest deliciu cultural.

Tagged with: ,

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: