Blog de reporter

Una caldă, una rece, Arhiva Naţională de Film

Posted in Uncategorized by gradinaru on august 5, 2009

De mai bine de jumătate de an, trec zilnic pe lângă Arhiva Naţională de Film. Numele instituţiei e scris mare, pe o arcadă a porţii, ca la fermă. Intrarea e plină de gunoaie şi praf pentru că e aproape una cu o parcare de tiruri de pe centura Bucureştiului, din comuna Jilava.
Astăzi, am trecut în sfârşit de poartă şi am intrat în clădirea instituţiei, în căutarea unor imagini pentru un documentar la care lucrez acum.
Pe lângă asta, am aflat că în curând, Arhiva Naţională de Film va avea şi un site de sine stătător. Până atunci e găzduită virtual de Centrul Naţional al Cinematografiei. Surpriza a fost să găsesc pe acest site tot felul de date, de statistici. Aşa am aflat că Guvernul nu mai alocă niciun leu de 2 ani pentru fondul naţional cinematografic (noroc de fondurile proprii), că din 2004 până anul trecut numărul filmelor produse în România a scăzut de la 21 la 9, în schimb numărul documentarelor produse la noi a crescut constant. Tot pe siteul de mai sus am dat şi de numele, adresele şi contactele de la toate casele importante de producţie. Util!

Un răspuns

Subscribe to comments with RSS.

  1. cipito said, on martie 1, 2014 at 3:05 am

    In 2009, cand am fost la arhiva (la Jilava, bieninteles) sa vizionez 2 filme (care au durat, in total, 4 ore), a trebuit sa platesc $50/film (desi venisem in calitate de cercetator); in acelasi an, la arhiva de filme din Madrid am vizionat aproximativ 60 de filme si nu am platit nimic deoarece eram cercetator si, pentru cei care scriau despre filmele lor, nu se percepeau taxe. O sa imi amintesc toata viata de cum m-a tratat statul roman in comparatie cu un stat strain. La Jilava…ca la Jilava!!!


Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: