Blog de reporter

Singurul program de profesionalizare

Posted in despre presa by gradinaru on iulie 17, 2009

organizată a presei locale de care am auzit (şi la care am participat ca trainer) în ultimul an este cel pus la cale de Centrul pentru Jurnalism Independent şi de către Fundaţia Soros. În primăvară, câteva zeci de jurnalişti de radio şi Tv din media locală au venit la Bucureşti, au participat la un training de o săptămână, după care au plecat acasă la lucru. Până la sfârşitul acestei luni, fiecare echipă participantă trebuie să predea, la difuzare, documentare cu tema „migraţie”. Prima echipă care e gata e cea de la 1 TV Bacău. Cristina Cucu e reporterul care m-a făcut să cred că presa din ţară încă mai are resurse. Toate documentarele selectate de organizatori pentru a intra în finala concursului (pentru că e un concurs) vor fi prezentate din câte am înţeles de la CJI, la festivalul Astra Film de la Sibiu care va avea loc la sfârşitul lunii octombrie. Documentarele câştigătoare vor fi promovate în afara ţării. Jos pălăria în faţa CJI şi a Fundaţiei Soros pentru asta, mai ales în vremuri ca astea.
Mai jos, promo-ul filmului realizat de echipa de la 1 Tv Bacău, „Singur acasă 60+” şi un post semnat de Cristina Cucu.

„Când valul plecărilor la muncă peste hotare a devenit ţunami, mass-media a avut o tresărire, dar era numai pentru copiii celor plecaţi. Copiii sunt viitorul ţării. Sunt mai drăgălaşi şi mai uşor de iubit. Bătrânii…. Bătrânii sunt ursuzi, au tabieturi, au o pensie, se descurcă.

Mulţi dintre bătrâni nici nu spun că au rude plecate în străinătate de teama hoţilor care le-ar putea călca bătătura în căutare de euro puşi la saltea, de teama vecinilor care i-ar bârfi sau pur şi simplu de teamă că ar pierde şi puţinul sprijin pe care statul sau organizaţiile non guvernamentale îl asigură. Mulţi se ruşinează de faptul că cei cărora le-au dat viaţă i-au uitat şi nu trimit acasă nici măcar o urare de bine.

Unii primesc bani de la copiii lor. Puţini. Alţii mănâncă doar ceapă, cu ulei şi bulion. Nu, nu e o exagerare! Alţii sunt aparent fericiţi. Silvia şi-a măritat fata în Gabon. Angelica avea o voce minunată care, spune doamna Silvia, l-a impresionat pe un nepot al unui demnitar african, nepot venit la studii în România. A fost nevoie doar să o conducă pe Angelica până acasă şi flacăra pasiunii s-a aprins. Angelica s-a măritat acum 30 de ani şi de atunci a plecat în Africa, lăsând acasă o mamă îndurerată şi un frate cu probleme de sănătate. I-au descoperit cei de la Crucea Roşie atunci când pe vremuri de canciulă au dus pâine şi apă bătrânilor nevoiaşi din listele de la Serviciul Public de Asistenţă Socială. Aşa au aflat de doamna Silvia şi de traiul ei din 98 de lei pe lună.

La nici un an, casa sărăcăcioasă s-a transformat în palat. Fiica şi-a adus aminte de mama sa şi de nevoile ei. La fix pentru a le găsi propriilor copiii un loc unde să stea pe perioada studiilor.

Povestea doamnei Silvia, e doar una din cele şase prezentate în documentar. E un material fără vocea naratorului, pentru a-i lăsa pe aceşti bătrâni să vă spună ei singuri prin ceea ce trec.

Pentru a le lăsa pe autorităţi să vă zică de ce nu sunt capabili să găsească o politică socială care să funcţioneze. Să vă explice voluntarii de la ong-uri cum e să ceri un leu pe lună ca sprijin şi să nu primeşti decât o ridicare din umeri. Să vă spună cei care gestionează căminele de bătrâni cum vin copiii, întind plicul şi-şi uită părinţii la poarta unui astfel de centru.

Să vă spună un senator cum le-a trebuit legiuitorilor 10 ani ca să „croşeteze” un act normativ în sprijinul copiilor cu părinţii plecaţi la muncă şi cum propunerile legislative privind bătrânii „se împotmolesc undeva”.

Dar în acelaşi timp, să vă uitaţi la doamna Ana pentru că ar vrea să vă spună cât de mult şi doreşte să se facă bine după operaţie. Fiul ei i-a luat bilet de avion spre Lisabona.

Cristina-Maria CUCU
Redactor realizator „1 TV”, Bacau”

Tagged with: ,

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: