Blog de reporter

Eu zic să nu mai sperăm

Posted in Uncategorized by gradinaru on mai 15, 2009

la eliminarea vizelor pentru SUA anul ăsta. Şi nici următorul. Iată ce declară Consulului General al Ambasadei SUA la Bucureşti, James Gray:
” (…) Trebuie sa recunoastem ca 75% dintre romanii care au solicitat o viza de vizitator in anul fiscal 2008 au indeplinit conditiile necesare si ca rata de refuz de 25% corespunzatoare anului fiscal 2008 a reprezentat un progres fata de rata de refuz de 33% din anul fiscal 2007. Cu toate acestea, incepand cu data de 1 iulie, plafonul ratei de refuz prevazut de Programul Visa Waiver va scadea de la 10%, cat este in prezent, la maxim 3%, ceea ce reprezinta o diferenta semnificativa. ”

Altfel spus, un sfert dintre românii care cer viză pentru State sunt respinşi, adică nu pot ajunge acolo legal. Ca să elimine vizele, Statele Unite cer ca limita maximă de respingere să fie de 10%. Deci o diferenţă de 15 procente. Cam mult. De la 1 iulie, SUA impune însă un prag maxim de 3 % respingeri solicitări de viză, ceea ce înseamnă că în loc să ne apropriem de ţintă, mai mult ne îndepărtăm. Colac peste pupăză, încă mai trebuie să îndeplinim o groază de condiţii tehnice, cum ar fi raportarea imediata pasapoartelor pierdute si furate catre Interpol.
Concluzia Directorului Programului Visa Waiver, Mark Frey este că „din păcate, incapacitatea statutară Departamentului pentru Securitate Interna al Statelor Unite de a creste rata de refuz peste 3% va face si mai dificila calificarea unor tari ca Romania pentru includerea in Visa Waiver.”

Ce spune ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, recent întors din SUA despre situaţie?

„Vom vedea care sunt detaliile tehnice din acest punct de vedere. Insa din punctul de vedere al MAE trebuie sa subliniez cu toata satisfactia faptul ca exista disponibilitatea politica si strategica pentru ca acest proiect sa poata fi pus in aplicare in relatia cu Romania, ceea ce nu e putin”.

N-o fi puţin, numai că puţinul ăsta se subţiază de la an la an. Fraza asta o auzim de cel puţin cinci ani. Cu cât o auzim mai des, cu atât pare mai subţire. Negocierile pe tema asta par grele.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: