Blog de reporter

Când Serviciile angajează

Posted in munca mea by gradinaru on mai 2, 2009

Prima întrebare care îţi vine în minte e dacă e de bine sau de rău. Cei care nu cred în asemenea instituţii, le urăsc şi le hulesc sau pur şi simplu au păţit-o, înjură printre dinţi: ”securiştii dreacu, nu se mai satură! Vine campania şi au multă treabă! ” Deci, e de rău. Cei care le simpatizează se simt brusc mai siguri pe ei, fără să poată explica de ce. „Lasă dom’le, să vegheze, că de aia există!”, îşi spun. Deci, e de bine. Iar cei cărora le sunt indiferente se întreabă: „la ce le-or trebui?”. Ideea e că toţi, sceptici, pozitivi sau indiferenţi, ar vrea să ştie de ce.
Ei bine, suntem într-un astfel de moment. E criză şi cu toate astea, principalele două Servicii speciale româneşti, SRI şi SIE, caută oameni. De ce anume, de ce fel de indivizi au nevoie şi ce să facă ei e greu de aflat. Poate dura luni şi nu ştii de la bun început dacă merită să te încumeţi sau nu, ca reporter, la un asemenea demers. Altfel spus, dacă să te apuci sau nu de un asemenea subiect fără să ştii dacă la final, telespectatorii tăi or să afle ceva nou.
Pănă la urmă ne-am apucat şi a şi ieşit. Ce anume? Un documentar despre angajările, oficiale, în cele două servicii, SRI şi SIE. Un documentar pe care Antena 3 îl va difuza sâmbătă seara, pe 9 mai.
De ce un astfel de documentar se face greu? În primul rând pentru că seviciile noastre n-au încă exerciţiul natural al comunicării. De obicei, când apar în public, o fac fie pentru că au de transmis ceva, fie sunt prinse pe picior greşit. Dacă n-au ceva anume de comunicat, urgent, deci dacă nu ies ele din proprie iniţiativă, devin suspicioase. Pun întrebări, cer detalii şi cine ştie ce mai fac…
În cazul „Reporter special” s-au gândit câteva luni. Sie s-a hotărât să ne vorbească „cu faţa” după aproape cinci luni de la primele solicitări, SRI după şase luni.
Realizarea propriu zisă a documentarului a durat mai bine de două luni. Discuţii, interviuri, filmări, montaj, tot tacâmul.
La „Reporter special” este cel mai elaborat documentar. S-a filmat cu recuzită, scenarii de imagine şi montaj (concepute de Tavi Dimitriu). S-a filmat câteva săptămâni în locaţii reale şi nereale, atât ziua cât şi noaptea. S-a filmat de la sol şi din aer, de sub burta avionului şi a elicopterului. S-a filmat atât în Bucureşti cât şi în afara lui. S-a montat zi şi noapte. Cam aşa se explică motivul „dispariţiei” mele de pe blog în ultimele săptămâni. Pentru voi, am insistat să intrăm în spaţii pe care serviciile nu le-au deschis niciodată până acum, pentru presă. Ne-au lăsat doar în unele dintre ele.
Până sâmbăta viitoare, o să încerc să revin cu detalii.

Tagged with: , ,

12 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Kaysha said, on mai 2, 2009 at 4:12 pm

  Abia astept sa vad documentarul acesta. Si hai cu detaliile ca m-ai facut curioasa. 😀 Te-au lasat sa vorbesti cu vreun James Bond mioritic? Ti-au facut cadou vreun stilou cu gloante sau doar un microfon bine plasat in poseta? 😀

 2. adinita said, on mai 2, 2009 at 7:04 pm

  Eu va felicit deja pt ca stiu cat ati muncit, si abia astept sa-l vad.Va fi un mare succes.Si felictari pentru perseverenta de a face acest material, avand in vedere ca te-ai chinuit 6 luni pentru aprobari.

 3. ADRIANA said, on mai 3, 2009 at 2:54 pm

  si eu sunt fosrte curioasa.super.

 4. ADRIANA said, on mai 3, 2009 at 2:55 pm

  si eu sunt foarte curioasa.super.

 5. not-spy said, on mai 4, 2009 at 1:24 pm

  Foarte interesant… se pare ca serviciile noastre se mai deshid sau este doar rezultatul exclusiv al initiativei vosatre?
  S-au mai occidentalizat serviciile?
  Apropos, care a fost perceptia reporterilor legata de cei cu care au discutat? Sunt inchistati sau destupatzi, sunt bine pretatiti sau amatori, par corecti sau sunt alunecosi, sunt destepti sau nu? Exista vreo asemanare cu vechii securisti? Sunt curios, pentru ca am vazut si eu ca fac angajari si cine stie? why not?

 6. explorish said, on mai 4, 2009 at 5:52 pm

  cool stuff. 9 mai, ziua victoriei. sper sa nu uit.

 7. Paul Gabor said, on mai 11, 2009 at 10:43 am

  Felicitari, am urmarit materialul. Foarte bun, succint, la obiect. Serviciile ne-au mai aratat putin din sertarele lor. Interviul cu dl. Ungureanu mi-a placut in mod deosebit, mi-a placut tango-ul vostru „dialectic”. Ceva nou am aflat? De ce au nevoie de oameni au spus pana la urma?

 8. gradinaru said, on mai 11, 2009 at 5:37 pm

  not-spy: cred ca şi una si alta, adica si serviciile sunt dornice de imagine noua, dar si noi am insistat luni la rand. perceptia mea? unu: am fost mulţumită de deschiderea ministrului Răzvan Ungureanu dar şi văzând oameni oneşti şi extrem de inteligenţi în SRI. doi: am fost nemulţumită de anumite blocaje apărute până la realizarea materialului. nu ştiu cât de coret lucrează SRI şi SIE, pentru că nu am avut un asemenea acces în instituţii încât să-mi dau seama de asta.
  paul gabor: mulţumesc! Au nevoie de oameni din cauza deconspirărilor numeroase, a deceselor, din cauza calităţii intelectuale a candidaţilor, datorită standardelor noi impuse după aderare, demisii multe (la SRI) şi cred că mai sunt şi alte motive. Sunt sigură că nu le-am aflat pe toate.

 9. claudia said, on ianuarie 19, 2010 at 2:01 pm

  Am urmarit documentarul in mai, dar m-ar interesa foarte mult sa il revad. Pe site-ul antenei 3 nu l-am gasit in arhiva emisiunii. Sunt doar emisiune din noiembrie si pana in prezent postate. Vreau sa stiu cum as putea sa fac rost de el pentru ca, repet, ma intereseaza foarte tare. Multumesc!

 10. Andrada BALAN said, on ianuarie 27, 2010 at 9:33 pm

  Claudia, ai reusit sa revezi documentarul? Il tot caut pe net si nu il gasesc (la vremea respectiva nu l-am vazut)

 11. cezar said, on septembrie 6, 2011 at 2:34 pm

  nu prea e valabil nici un link din ce e postat aici

 12. Dincolo de aparente said, on noiembrie 23, 2011 at 10:31 am

  Crima organizata nu ar fi posibila la scara la care se practica, daca nu ar fi sprijinita activ de catre elemente profund corupte din randul serviciilor secrete SRI si SIE.

  Activitatile ce compun Crima Organizata (prostitutia, proxenetismul, traficul de persoane,traficul de droguri, evaziunea fiscala, etc) au un caracter secret si bine organizat, din care cauza realizeaza un impact social deosebit de negativ in multe state el constituind “cancerul perfid” care vlaguieste puterea societatii, ameninta integritatea guvernelor, determina cresterea taxelor care se adauga la pretul marfurilor, pericliteaza siguranta si locurile de munca ale cetatenilor, aduce daune agentilor economici aflati in competitie, controleaza prin forta banilor sindicatele, in final realizand o puternica influenta in sfera economicului, socialului si mai ales politicului

  Grupurile politico-economice de inspiratie mafiota, cu legaturi în lumea interlopa, lupta de ani buni de zile sa controleze statul român.Istoria lor este lunga si porneste chiar dinainte de decembrie 1989. În atâtia ani au ajuns sa controleze oameni politici din toate partidele, oameni din politie, din procuratura, si, din pacate din justitie. Aceste grupari mafiote n-au aparut peste noapte si au mai încercat sa preia controlul ori de câte ori au simtit ca statul este slab. In acest moment au ajuns sa aibe putere sa fabrice si sa controleze dosare, sa declanseze anchete sau chiar sa le opreasca brusc Singura solutie pentru eradicarea acestui cancer social, este luarea de atitudine publica si exercitarea de presiuni asupra politicienilor alesi pentru a ne servi si reprezenta. Cu cat mai multi oameni isi cunosc si exercita drepturile date de Dumnezeu la libertate de constiinta si exprimare, cu atat mai greu le va veni acestor viermi gaunosi sa-si faca treaba lor murdara

  Principalele brate ale caracatitei mafiote din Romania sunt justitia si politia care sunt roase de cancerul coruptiei. Romania este raiul clanurilor de interlopi autohtoni protejati de justitie (care se afla sub papucul politicienilor corupti) si de politie.Inhaitarea politiei din Romania cu clanurile mafiote, cu interlopii, protectia, favorizarea si acoperirea lor este o realitate, este un fenomen de masa, in toata tara, inclusiv in judetul Arges. Politisti, procurori, judecatori, sunt „cumparati” sistematic ca sa serveasca mafia

  Crima organizata cauta in mod constant afaceri legitime care pot fi folosite ca o acoperire.În spatele unor firme din judetul Arges care ofera locuri de munca pentru tinere, se ascund de fapt retele specializate în racolarea de fete care sfârsesc prin a se prostitua.
  Aceste firme sunt folosite drept paravan, pentru a sustine activitati ilegale, pentru a spala banii, dar si pentru ca liderii mafioti sa fie vazuti drept antreprenori de succes.
  Pe langa aceste firme, in stransa legatura cu ele, in orasul Curtea de Arges exista mai multe grupari mafiote care actioneaza subversiv si conspirativ in tara si strainatate (grupari mafiote indestructibile conduse de politia mafiota locala, care invoca motivul necunoasterii in legatura cu aceste bande) si care cu complicitatea taximetristilor locali, racoleaza, transporta si plaseaza fete pentru prostitutie, fete care ulterior sunt traficate extern

  Conform datelor oficiale detinute de autoritatile italiene, in Roma 85% dintre prostituate sunt romance,in Milano 8 din 10 prostituate sunt romance. In Danemarca, Romania este tara cu cele mai multe prostituate si potrivit Europol, Eurojust, The Times, CNN, primul exportator de prostitutie din Europa este Romania.Fara complicitatea politiei, aceasta performanta negativa nu ar fi posibila

  jurnalul.ro/special/special/comisar-de-politie-sluga-unui-peste-502765.html
  ziarulprofit.ro/archives/14988
  evz.ro/detalii/stiri/comisar-sef-judecat-pentru-favorizarea-infractorului-952994.html

  Geert Wilders, parlamentar olandez: „România si Bulgaria ar trebui sa fie excluse din UE din cauza nivelului înalt de coruptie si nereguli care le fac nepotrivite cu calitatea de membru UE”


Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: