Blog de reporter

Revoluţia din Republica Moldova, ca la noi

Posted in Uncategorized by gradinaru on aprilie 8, 2009

S-a întâmplat brusc. Nici nu s-a anunţat rezultatul final al alegerilor, că la Chişinău a izbucnit revoluţia. Populaţia a ieşit în stradă ca într-un război neanunţat, bezmetic, în reluare parcă, acaparată, ai zice, mai mult de un joc de domino, decât de revoltă spontană. La prima şi chiar la a doua vedere, legitim. La Chişinău, atât Puterea, dar mai ales Opoziţia se declară surprinse. Dar surprinse de-a binelea! Dacă una sau alta pregătea aşa ceva, parcă ar fi trebuit să nu fie totuşi atâta haos. Era rost de operaţiune pregătită, dacă nu chirurgicală. Sau aşa ar fi fost logic. Ar fi trebuit totuşi să depistăm o coordonare mai bună, indiferent de cine organiza intern, mişcarea. Dar Opoziţia pare buimacă, Puterea nepregătită, atacată la punctul slab, suficienţa. Sau poate cea din urmă s-o fi culcat pe urechea confortului ultimelor două mandate.
Ani de zile, Opoziţia de la Chişinău nu şi-a putut dezvolta o presă proprie. La celălalt capăt, în aceste momente, Puterea nu ştie cum să contracareze accesul la presa străină decât tăind recepţia. Şi totuşi, sateliţii, bată-i vina!!! Sau norocul!!! Sateliţii străini, că doar prin ei trece semnalul. Bătălia pe semnal e acum vitală, pentru că de când cu televiziunea globală, toate revoluţiile se văd live. E de mare ajutor.
Suprinzător de calme reacţiile externe. Din partea României, ale SUA, dar mai ales ale Rusiei. Poate că aşa şi trebuie, dar totuşi! Lasă Rusia din braţe Republica Moldova? Sau mai întâi încearcă să se lămurească dacă şi la Chişinău revoluţia a luat amploare mulţumită unor benzi audio? Parcă mai degrabă. Îţi vine greu să subestimezi eficacitatea serviciilor ruse. Sau e o capcană, poate zic: „luaţi-o (pe Republică) şi vedeţi voi după!” Reacţiile astea ce par cam calme pentru cât de aprinsă e situaţia, arată precum „deocamdată, totul e în grafic”. Naivi sunt peste tot! Şi noi am crezut că ne-am făcut singuri Revoluţia din decembrie 89.
Cât despre reacţia României, nu pot decât să-mi aduc aminte că de când suntem „aliaţi”, tot am pledat, la aproape fiecare summit UE sau Nato pentru orientarea Republicii Moldova către structurile „democratice”. Nu că nouă nu ne-ar fi prins bine, dar parcă liderii de peste Prut nu ne-au cerut-o, iar populaţia din Republică nu cred că ştie exact ce-i cu structurile astea democratice. Nici populaţia României nu ştie exact, apăi vecinii noştri!
Oricum, la Chişinău situaţia nu va rămâne ca azi. Să dea Dumnezeu să fie bine şi pentru ei (că mulţi îs tot români) şi pentru noi! Că de restu, n-avem noi a le purta de grijă!

Un răspuns

Subscribe to comments with RSS.

 1. Andi said, on aprilie 9, 2009 at 10:01 pm

  Vitalie Ciobanu a scris excelent azi, pe blogul său, despre protestele de la Chișinău, sintetizând cei ”4NO!”:
  – no message
  – no leader
  – no power
  – no control

  Pe noi, rrromânii verzi, dk nu ne omoară Fatalitatea, o să ne sufocăm de atâta Cinism Drăgălaș 😦


Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: