Blog de reporter

Despre „Biserica lor, Biserica noastră”

Posted in munca mea by gradinaru on iulie 16, 2008

Rar mi s-a întâmplat să fac un subiect, pentru ca imediat după apariţia materialului subiectul să dispară instantaneu. Altfel spus, dacă nu făceam documentarul despre Sindicatul preoţilor ortodocşi în luna iunie, nu-l mai făceam deloc.
La nici două săptămâni după difuzarea documentarului „Biserica lor, Biserica noastră”, Sindicatul „Păstorul cel Bun” înfiinţat în primăvară, la Craiova, prin decizia judecătoriei locale, deci legal, a fost anulat de instanţa superioară de judecată. Apoi, Sinodul BOR a decis că toţi cei care mai au apucături sindicale şi implicit îşi vor cere drepturile după legile civile româneşti şi nu vor respecta instanţa paralelă, intenă, vor fi daţi afară din Biserică. În plus, niciun preot nu mai poate vorbi cu presa fără aprobare de sus.
Acum, preoţii de la „Păstotul cel Bun” spun că nu se dau bătuţi. Interesant de văzut care va fi motivarea judecătorilor care au decis anularea înregistrării sindicatului preoţilor din Oltenia. Cum au interpretat ei legile de stat sau dacă au primat cele ale Bisericii. În maxim 30 de zile ar trebui să avem răspunsul.
Trebuie să vă mai spun că după documentar, după cum poate aţi aflat de la Vlad, au apărut şi telefoanele de rigoare de la vârful BOR. Acuzaţii limitate, nefondate. Nu m-au sunat pe mine, ci l-au sunat pe şef. Exact aşa cum obişnuiesc să facă şi unii politicieni. Ca şi cum atunci când ai nevoie de o reacţie, îl rogi pe şef să sune în locul tău. Atunci când au sunat şi-au închipuit, încurajaţi poate de alte antecedente, că Vlad va răspunde „aşa e, aveţi dreptate, o să discut eu cu reporterul, să nu mai facă astfel de materiale”. Numai că Vlad e genul de şef cu care discuţi pe argumente. Ori mai marii BOR nu au vrut să apară în acest documentar nici măcar că să-şi susţină teoria lor, dar să mai dezbată pe argumentele altei părţi.
Acum, după măsurile dictate se Sinod, cred şi mai mult că documentarul a fost o bucată de adevăr, care prea curând nu va mai ieşi la iveală. Şi că Biserica lor, râmâne a lor.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: