Blog de reporter

De ziua noastră

Posted in despre presa by gradinaru on mai 4, 2008

Întâmplător, acest blog s-a născut pe 3 Mai, ziua libertăţii Presei. Mai jos aveţi linkul către blogul Annamariei Damian, corespondent de presă român în Spania.
Am preluat si eu posturile, cu acordul ei.
<a href=”http://<a href=”http://„>”>

domingo 4 de mayo de 2008
Ziua libertatii presei- partea a doua: Romania

Pentru ca 3 mai a fost Ziua internationala a libertatii presei si am „sarbatorit-o” la Madrid, alaturi de ziaristi de la diverse asociatii sau care nu apartin nici unei organizatii – este cazul unor free-lance care nu cred ca e nevoie ca cineva sa le protejeze drepturile – nu pot sa nu imi aduc aminte de colegii din Romania.
Daca ar fi sa mentionez pericolul cel mai mare pentru ziaristii din Romania, acesta, asa cum reiese din raportul RSF, ar fi agresiunea (vezi cazul Basescu-vs. ziarista de la Antena 1, careia presedintele – atunci suspendat- i-a confiscat telefonul). Aici a fost vorba si de un abuz si de furt, pur si simplu. Dar, mai mult decat atat, asa cum exista in fiecare colt al lumii, chiar si in Spania, unde ziaristii sunt amenintati de „mafiotii” implicati in scandalurile de coruptie urbanistica, ziaristii sunt redusi la tacere pentru ca inca exista amenintarile baronilor locali.
Si, mai mult decat oricat, exista contractele de mizerie pe care ziaristii le semneaza cu trusturile de presa din Romania. Aceste contracte sunt, cred, cea mai mare amenintare la adresa libertatii de exprimare. Contracte care prevad foarte multe obligatii si foarte putine drepturi. Contracte care prevad salarii extrem de mici, chiar daca la sfarsit de luna, in mana, ziaristul de multe ori incaseaza mai multi bani.
Aceste contracte nu ofera nici o asigurare in caz de vreun accident in timpul exercitarii profesiei, nu includ nici un spor de risc, nu prevad un numar limitat de ore de munca – ziaristii de la stiri NU AU ORAR.
Credeti ca e normal ca un ziarist sa aiba doar doua saptamani de vacanta pe an? Si acelea luate in transe, nu toate odata??? Credeti ca e normal ca ziaristii sa munceasca doua week-end-uri pe luna FARA SA FIE PLATITI?
Pe de alta parte, credeti ca e normal ca in cazul unui litigiu institutia de presa cu pricina sa nu se constituie ca parte civila in proces? Aici iar ne aducem aminte ca insulta si calomnia au ramas in Codul Penal. Sau nu?
Patronii de presa nu au avut niciodata in Romania interesul sa isi apere angajatii. Sindicatele de presa sunt inexistente – in afara de radioul si televiziunea publice nu exista sindicate, iar apartenenta ziaristilor la organizatiile care ar trebui sa le protejeze drepturile este extrem de rara.
Atata vreme cat din interior nu suntem in stare sa impunem un contract-cadru pentru ziaristi, astfel incat drepturile minime sa fie garantate, cred ca libertatea presei este serios pusa in pericol in Romania.
Publicado por annamaria en 9:53 1 comentarios
ZIUA INTERNATIONALA A LIBERTATII PRESEI

REPORTERI FARA FRONTIERE demonstreaza, pentru prima data, ca exista „situatii preocupante” si ziaristi in pericol in Uniunea Europeana si Spania se afla pe lista tarilor unde jurnalistii au cel mai mult de suferit.
In Tara Bascilor exista astazi peste 40 de ziaristi care nu ies din casa fara garzi de corp, nu mai vorbim de cei care au murit in atentate organizate de ETA (ultimul asasinat in strada, in 2000) in cei peste 30 de ani de existenta a organizatiei teroriste basce. Scria la EL MUNDO si se numea José Luis López de Lacalle. La un an dupa asasinarea lui Lacalle, Gorka Landaburu, director al publicatiei Cambio XVI, a fost victima unei tentative de crima: un pachet bomba trimis pe adresa sa a explodat si l-a lasat fara cateva degete si fara vedere la ochiul stang.
In Italia, amenintarile vin din partea grupurilor mafiote din Napole, Calabria, Sicilia si Puglia. in Franta, in suburbii, reporterii sunt agresati fizic. In Irlanda de Nord, ziaristii continua sa fie amenintati cu moartea.
Raportul RSF (Reporteres sans frontiéres) mai arata ca „in ultimii ani s-a folosit violenta impotriva ziaristilor in Suedia, Bulgaria, Romania, Ungaria, Republica Ceha si Cipru”.
Revenind la Spania: ziaristii care scriu despre ETA si, mai ales, impotriva ETA (vorba lui José Maria Calleja: cuvintele nu au doar rolul de a informa, ci si de a exprima pozitia fata de problema prezentata), risca sa fie asasinati. Amenintarea e deja un mod de a trai pentru unii dintre jurnalistii care traiesc in Spania, nu numai in Tara Bascilor. Din nefericire, situatia nu s-a schimbat cu nimic fata de cea de acum 30 de ani. Mi-a marturisit ziaristul spaniol de origine romana, Adrian Macmillan, care a fost amenintat (si el si familia sa) cu moartea in urma cu 30 de ani, cand a scris despre situatia creata de negocierile guvernului spaniol de atunci cu ETA. Din fericire, amenintarile nu l-au oprit sa scrie, „poate cu mai multa virulenta” decat inainte.
O sa revin cu detalii despre situatia jurnalistilor in zone de conflict. Asa cum o vede chiar unul dintre ei, un free-lancer.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: